Târgul meșterilor populari și-a deschis ieri porțile celei de-a XI-a ediții (galerie foto)

2083
2
Târgul meșterilor populari și-a deschis ieri porțile celei de-a XI-a ediții (galerie foto) - 242a8c36a678c95894e2bd8c2522d1d7.jpg
Piațeta Cazinoului din Mamaia este, în această perioadă, o oază de cultură autentică, în care zeci de familii venite din toată țara își prezintă meșteșugurile tradiționale românești în cadrul Târgului Meșterilor Populari, ajuns anul acesta la a XI-a ediție.
Familii din Argeș, Prahova, Dâmbovița, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Ialomița, Călărași, Mureș, Harghita, Cluj, Galați, Constanța și din Capitală au poposit, pentru cinci zile, pe litoral, pentru a-și face cunoscută măiestria transmisă din generație în generație.
Astfel, cei care trec prin piațetă au ocazia să admire și să achiziționeze bijuterii lucrate manual, la prețuri de 15, 60 sau 70 lei și obiecte din pielărie, la prețuri de 20, 25 sau 70 lei. Predomină costumele populare, realizate de meșteri populari din Breaza sau Gura Humorului, dar și icoanele, pe lemn sau pe sticlă, realizate de artiști meșteșugari din Constanța, Târgoviște, Câmpulung Muscel, Moreni, București, Călărași sau Odorheiu Secuiesc. Tocmai de la Moreni, județul Dâmbovița, o familie de meșteri populari a adus obiecte de dantelărie în lemn, tradiție moștenită din generație în generație, dar și cruci de mână sau cutii din lemn care simbolizează lada de zestre, lucrate în funcție de categoria socială a miresei.
Turta dulce de casă nu lipsește nici anul acesta de la târg, produsele fiind aduse de o familie din Pitești, și au prețuri de 5, 6 sau 17 lei.
Nelipsită de la Târgul Meșterilor Populari, familia Căldărar din Brateiu (Sibiu) vine cu un nou arsenal de obiecte tradiționale din cupru: de la ibrice de cafea până la cazane imense de țuică, cu prețuri cuprinse între 140 și 300 lei, dar ei țin să ne anunțe că sunt dispuși să negocieze prețurile.
Un meșteșugar din Ialomița ne arată ce poate face cu instrumentele de suflat pe care le-a realizat – cimpoaie, cavale, fluiere, la prețuri cuprinse între 10 și 500 lei. O familie de meșteșugari din Chendu Nou (Mureș) propune aranjamente florale care pot binedispune și cea mai tensionată încăpere, la prețuri de 15, 25 și 35 lei. Un alt meșteșugar ne demonstrează că se poate face artă populară chiar dacă ești foarte tânăr, ai terminat Fizică-Chimie și ești barman la un hotel de lux din Mamaia.
Publicul feminin al acestui eveniment este răsfățat, și anul acesta, cu bijuterii, poșete, dar și cu obiecte decorative care se întrec în originalitate.
Cei care nu au ajuns încă la târg mai pot face acest lucru până pe 25 august, meșterii populari fiind la dispoziția lor de dimineață până aproape de miezul nopții.
Evenimentul este organizat de Muzeul de Artă Populară Constanța, în colaborare cu Primăria Constanța.

Comentează știrea

INzvfcmBzmvxoUQ
22 aprilie 2016
RbWUQpgTPYJMwyi

1OH7mi rsxmtodxghoy, [url=http://lqegqubujmbe.com/]lqegqubujmbe[/url], [link=http://chorjeoevbxu.com/]chorjeoevbxu[/link], http://qpwjwxyylkej.com/

zUVBmgzoZtxfxFB
13 octombrie 2016
MpransAEgCdt

O3BY4h mizbzxvcdihj, [url=http://znzkugcgszyv.com/]znzkugcgszyv[/url], [link=http://ydhoamogmnei.com/]ydhoamogmnei[/link], http://rvbqktlnhurr.com/

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 21 August 2009
Stire din Diverse : blitz
Pagina a fost generata in 1.9311 secunde