Sfaturile specialiștilor: Cum să ne ferim de caniculă

237
Sfaturile specialiștilor: Cum să ne ferim de caniculă - 1-1593942144.jpg
Prognoza meteo anunță temperaturi de peste 30ºC în perioada următoare. În aceste condiții, este bine să țineți cont de recomandările specialiștilor pentru a preveni incidentele determinate de temperaturile extreme.


În primul rând, evitați pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceți dușuri calduțe, fără a vă șterge de apă. Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete, conform gds.ro. 




În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.


Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de lupta a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.


Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deorece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.


Evitați activitațile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.). Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.


Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depașește 32º Celsius.


Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9242 secunde