Secrete de pe alte continente: "dieta Okinawa"

281
Secrete de pe alte continente:

Articole recomandate

Okinawa este o insulă din sudul Japoniei unde rata deceselor cauzate de probleme cardiovasculare este cea mai scăzută din țară. Okinawa este locul unde sunt cei mai mulți oameni a căror vârstă a depășit suta de ani, zona fiind îndelung studiată și de japonezi și de americani, pentru a afla secretul longevității.

Este evident că nutriția joacă un rol important, nefiind o întâmplare faptul că "dieta Okinawa" este subiect al conferințelor despre alimentație din întreaga lume.

Cele mai multe informații referitoare la acest regim alimentar provin din studiile realizate de Makoto Suzuki, un cardiolog de la Universitatea din Ryukyu, care a publicat peste 700 de articole științifice despre dietă și îmbătrânire în Okinawa. Concluziile nu sunt de neglijat. Nativii au o alimentație foarte variată, în special de origine vegetală. Varietatea pare să fie extrem de importantă. În studiul realizat pe centenarii din Okinawa, s-a descoperit că aceștia consumă 206 alimente diferite în mod regulat, inclusiv condimente. Persoanele centenare consumă zilnic aproximativ 18 alimente diferite, ceea ce vine în contrast cu sărăcia culturii noastre a fast-food-ului.

Mănâncă cel puțin cinci feluri de mâncare cu zarzavaturi sau fructe pe zi. Populația consumă zilnic cel puțin șapte tipuri de zarzavaturi și fructe de culori diferite. Zarzavaturile, cartofii și legumele, precum și derivatele din soia (tofu, de exemplu) sunt alimentele din "dieta Okinawa". În jur de 30% din caloriile zilnice sunt obținute din zarzavaturi.

Cerealele reprezintă baza alimentației. Japonezii mănâncă orez alb zilnic și îl suplimentează cu tăiței soba sau udon (cele două categorii principale de paste). În Okinawa, orezul este cea mai întâlnită mâncare.

Consumă puțin zahăr, iar atunci când o fac, îl preferă pe cel din trestie. Sunt câteva studii care spun că zahărul din trestie ar avea chiar proprietăți anticancerigene.

Pe lângă aceste principii alimentare, trebuie menționat și faptul că populația de aici mănâncă de cel puțin trei ori pe săptămână pește și, spre deosebire de alte regiuni ale Japoniei, aici se consumă și porc (doar o dată sau de două ori pe săptămână).

Studiile lui Makoto Suzuki mai arată că locuitorii din Okinawa consumă o treime din cantitatea de zahăr pe care o consumă restul Japoniei, ceea ce înseamnă că dulciurile nu se află în alimentația lor. Consumă mai puține calorii zilnic: 1785, în comparație cu media de 2070 din celelalte părți ale Japoniei, scrie csid.ro. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4253 secunde