Rolul tatălui în dezvoltarea psihologică a prichindeilor

356
Rolul tatălui în dezvoltarea psihologică a prichindeilor - 208989a43d7a1d1614e9ff303dce9d20.jpg
Tradițional, mama era responsabilizată cu creșterea și educarea copiilor. Între timp însă, ambii părinți au slujbe, astfel că și răspunderea educării micuților a fost împărțită. În primul an de viață, rolul tatălui pentru dezvoltarea copilului este reprezentat mai mult de suportul oferit mamei. După ce micuțul mai crește, tatăl trebuie să devină mai activ în relația cu el.
Psihologii spun că rolul tatălui este de a-l introduce pe copil în viața socială. El îi va impune limitele, îi va interzice (dar numai întemeiat) anumite lucruri, îl va învăța să respecte regulile, după ce i le va explica.
În lipsa unor astfel de limitări, copilul va crește răsfățat sau egocentric. Specialiștii atrag atenția că nu trebuie confundată impunerea unor reguli cu autoritatea exagerată. Tatăl riscă să-și rănească fiul sau fiica dacă va aplica un tratament prea dur.
După vârsta de trei - patru ani, tatăl poate începe să inițieze copilul într-un sport. "Tatăl este cel care are rolul de a-i insufla copilului curaj pentru a explora lumea largă și să-l susțină în aceste încercări", a afirmat Iulia Feordeanu, psiholog. De asemenea, este important ca părintele să-l ajute pe copil în procesul de stabilire a identității sexuale.
Tații sunt sfătuiți să nu-și critice fiii când vine vorba de performanțe, să nu le compare aptitudinile cu ale lor. Este indicat să-i inițieze în activități specific masculine, fără a le pretinde însă performanțe deosebite, ci încurajându-i să descopere singuri ce le place să facă. Tot tatăl va fi cel care va servi drept model de soț pentru fiul lui. În cazul în care părintele este abuziv față de mamă, este posibil ca și copilul să se comporte la fel într-o eventuală căsnicie.
Pentru fetițe, iubirea și susținerea tatălui va conta în construirea identității feminine. Fetițele caută aprecierea tatălui, motiv pentru care specialiștii spun că este bine ca părintele să nu fie zgârcit cu laudele, atunci când se impun. "Este foarte important să existe o relație vie, nemijlocită a tatălui cu copiii, să aibă micile lor secrete, glume, jocuri, iar mamele să încurajeze și să susțină dezvoltarea relației", a spus psihologul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 11 Iulie 2009
Stire din Diverse : Copiii și frica de apă
Pagina a fost generata in 2.8389 secunde