Relaxare, foșnet de valuri și nisip sfârâind, pe plajele sălbatice de pe litoral

812
Relaxare, foșnet de valuri și nisip sfârâind, pe plajele sălbatice de pe litoral - fotofondlitoralplajesalbatice-1533053687.jpg

Articole de la același autor

Litoralul românesc are kilometri întregi de plaje, unele dintre ele reabilitate recent cu milioane de euro. Dacă însă, pe lângă un bronz frumos și o răcoreală în mare, vă doriți și relaxare atunci când vă duceți la plajă, cea mai înțeleaptă alegere ar fi să mergeți într-o zonă mai puțin aglomerată, departe de stațiunile căutate de toată lumea.

În nord, spre Corbu și Vadu, dar și în sud, la Agigea, Tuzla, chiar și Costinești, veți putea auzi numai foșnetul valurilor, strigătul pescărușilor și nisipul sfârâind. Încă mai sunt plaje sălbatice, chiar dacă unele dintre ele au fost cucerite în ultimii ani și tind să devină la fel de aglomerate precum cele din Mamaia. Nu le veți găsi pe hărți și nici nu veți avea drumuri asfaltate către ele, dar, dacă vă încumetați să vă aventurați spre est, printre lanuri de floarea soarelui sau pe cărări prăfuite, cu siguranță veți ajunge la mare.

Experiența este una de încercat măcar o dată pe sezon. Nu veți găsi șezlonguri, nici umbreluțe elegante sau beach-baruri cochete, așa că trebuie să veniți pregătiți cu apă de băut și gustări de acasă. Dar cu siguranță nu vă va spune nimeni unde să vă așezați prosopul sau unde să jucați un volei cu copiii pe nisip.

Plaja de la Corbu a câștigat în ultimii ani multă notorietate și deja a început să nu mai fie sălbatică. Pe ici, pe colo au apărut și terase, dar zona este încă destul de plăcută. Și poți găsi porțiuni mai retrase, unde să te relaxezi în liniște.

Ceva mai departe, la Vadu, este și mai multă liniște. Nu căutați umbră, căci nu veți găsi, iar nisipul nu mai este atât de fin, dar marea poate fi spectaculoasă. O zi pe plaja Vadu vă va încărca de energie cât pentru o săptămână și vă va relaxa sufletul cât pentru o vară întreagă. Și veți mai dori să reveniți, cu siguranță.

Un borș de pește ca la mama lui…

Dacă preferați să mergeți mai spre sudul litoralului, puteți încerca plaja de la Agigea, abătându-vă de la drumul național pe șoseaua spre port. E micuță, dar sunt zile când nu este deloc aglomerată. Sunt destul de multe pietre, însă avantajul este că, dacă vi se face foame tare la prânz, aveți unde să mâncați un borș sau o saramură cu pește de Marea Neagră.

Și între Eforie Nord și Eforie Sud, s-ar putea să vă placă. Sunt porțiuni cu șezlonguri, dar și porțiuni libere. Plaja este mai aerisită, chiar dacă nu este foarte lată, găsiți loc de parcare și aveți unde să beți un suc sau o bere în caz că vi se face sete.

Mai puțin știută este plaja sălbatică de la Tuzla. Nu se ajunge ușor la ea, căci trebuie să treci de toată zona de case, de calea ferată și de un câmp plin cu floarea soarelui, dar, odată ajunși aici, primul lucru pe care îl veți observa de pe costișă este turcoazul apei mării. Nicăieri nu veți mai găsi atâtea nuanțe de albastru în Marea Neagră. Nisipul este fin, sunt și câteva pietre, dar aveți grijă căci apa este adâncă destul de repede odată ce intrați în mare. Geamandurile sunt doar la câțiva metri de mal.

Zona s-a mai aglomerat în ultimele două sezoane și au apărut mai multe cherhanale pe coastă, păstrând însă aspectul rustic. Pescarii prăjesc peștele prins tot de ei în zorii zilei și sunt bucuroși să te servească și cu o limonadă sau o bere rece. Iar, dacă sunteți în căutarea unei aventuri, puteți să rămâneți și cu cortul peste noapte. Senzația este unică, spectacolul stelelor căzătoare este asigurat, iar răsăritul de neegalat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4002 secunde