Reguli simple pentru disciplinarea copiilor

122

Articole recomandate

Iată câteva sfaturi necesare pentru o bună relație părinte-copil, incluse de Florin Roșoga în cartea sa, "Arta Dezvoltării Personale", considerată un ghid complet de dezvoltare personală:

1. Învață-l că ora de somn este importantă. Respectă-i-o și cere-i să o respecte și el.

2. Învață-l cum să te sune la ser-viciu. Răspunde-i întotdeauna la tele-foane. Dacă e prea mic pentru a suna, învață-l să ceară adulților cu care stă (bunica, îngrijitoarea, mama etc) să te sune. Răspunde la telefoane.

3. Cere-i să curețe după el. Dacă este prea mic, curățați împreună dezordinea pe care a făcut-o. Învață-l că el trebuie să-și curețe. Sau măcar să ajute.

4. Dacă a stricat ceva, cere-i să te ajute când repari. Chiar dacă asta înseamnă doar să-ți dea o șurubelniță, învață-l că este responsabil pentru faptele sale. Spune-i că el a stricat și trebuie să participe la reparare. Mi se pare ciudat să aud de situații în care copii distrug întreagă casă, iar în timp ce părinții pun totul la punct, copii se uită la televizor. Părinții devin astfel sclavii copiilor.

5. Învață-l să dea înapoi lucrurile împrumutate de la alții. Și să-și ceară înapoi lucrurile pe care alți copii i le-au luat cu împrumut. Explică-i că nu trebuie să-i fie rușine pentru asta.

6. Explică-i că jucăriile, dulciurile și orice alt lucru costă bani. Explică-i că mergi la lucru ca să câștigi bani (dacă ai o afacere, adaptează). Nu îi induce să creadă că banii îi primești în mod magic de la bancomat.

7. Când mergi să plătești facturi ia-l cu tine. Explică-i că ai plătit curentul, gazul, rata la mașină etc - în cuvinte potrivite vârstei lui. O carte foarte bună despre educația financiară a copiilor este Copil Bogat, Copil Isteț, scrisă de Robert Kiyosaki. Citește-o.

8. Nu îi cumpăra tot ce îți cere, chiar dacă ți-o permiți. Uneori, spune-i că nu aveți bani. Este bine să învețe că nu primește chiar tot ce își dorește.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Octombrie 2013
Stire din Diverse : Care e cel mai sănătos tip de grătar
Luni, 09 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Când face rău  ața dentară
Pagina a fost generata in 1.789 secunde