Pripiat - orașul abandonat al Ucrainei

557

Articole de la același autor

În data de 26 aprilie 1986 o explozie petrecută la reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobâl avea să schimbe odată pentru totdeauna față Ucrainei și a Europei de est. Cernobâl a rămas în memoria colectivă a omenirii drept cel mai grav dezastru nuclear din istoria producției de energie nucleară. Radiațiile rezultate în urma exploziei au cauzat mii de decese în Ucraina, Rusia și în țările învecinate, însă efectele pe termen lung ale acestei catastrofe sunt cu mult mai grave: răspândirea bolilor de cancer, copii născuți cu malformații, iradierea pământului agricol. Toate acestea formează o sumă de efecte ale unei singure cauze, care la rândul lor, generează și mai multe efecte negative.
Pripiat, care adăpostea un număr de 44.000 locuitori, este localizat la mai puțin de 5 kilometri de locul dezastrului. Evacuarea nefericiților locuitori s-a produs într-un timp record: mai puțin de 60 de ore de la producerea accidentului. Pripiat, devenit în scurt timp oraș-fantomă, oferă și astăzi o priveliște macabră, care amintește de amploarea și dramă unei erori umane, un accident nefericit care pare că s-a întâmplat ieri.
Pământul pe care a fost construit orașul va rămâne iradiat pentru sute de ani de acum înainte și, cine știe, poate chiar și atunci când pericolul va fi trecut, amintirea exploziei și a morții care s-a răspândit cu repeziciune va bântui în continuare aceste locuri.
Câțiva temerari au decis să ignore avertismentele și au intrat în "pădurea interzisă". Fotografiile pe care le-au adus cu ei din cealaltă lume dezvăluie peisaje de o tristețe copleșitoare. Natura și-a cerut dreptul asupra orașului abandonat de oameni. Și
l-a primit. Pripiat este acoperit de vegetație, în vreme ce animalele sălbatice își fac culcușuri în ceea ce a mai rămas din clădiri. Orașul pare înghețat în timp. Pături făcute, cu cearceafuri odată albe, săli de clasă cu bănci, birouri, decorații, parcul de distracții, toate se află în același loc în care se aflau în urmă cu 23 de ani. Doar vegetația a început cucerirea locurilor în care altădată se aflau străzi. Și oameni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5735 secunde