Primul catamaran solar din lume a costat 24 milioane dolari

2331
Primul catamaran solar din lume a costat 24 milioane dolari - 7cda6a6ef6435d9f88ce616a9be7f598.jpg
După vâsle, vele, motoare cu aburi și propulsoare atomice, industria navigației se reîntoarce pe drumul "verde". Săptămâna trecută, la Kiel (Germania), constructorul Planet Solar a lansat primul yacht complet nepoluant, care se deplasează cu ajutorul energiei solare.

Construcția ambarcațiunii, un catamaran lung de 30 metri și lat de 15 metri, a început în 2008, ideea de bază fiind conturată încă din 2004.
Raphael Domjan, liderul proiectului Planet Solar, spune că vroia să facă înconjurul lumii, "cu o cantitate minimă de energie", încă din anii ’80 și că, abia după 30 de ani, "o navă 100% solară a devenit realitate". "Acum ne pregătim pentru primul voiaj în jurul lumii, în care nu vom folosi decât energie solară", a spus Domjan, la lansarea de la șantierul naval HDW din Germania.
Realizat de o echipă multinațională de ingineri, catamaranul Planet Solar este acoperit cu panouri solare, pe o suprafață de 492 metri pătrați. În total, ambarcațiunea înglobează în jur de 38.000 de celule solare SunPower, de ultimă generație, care oferă o eficiență de 22% (cea mai ridicată de pe piață).
Catamaranul atinge o viteză maximă de 15 noduri și poate găzdui maximum 50 de pasageri. Fără doar și poate, va fi cea mai rapidă navă solară care va traversa Atlanticul și, cel mai probabil, prima care traversează oceanele Pacific și Indian.
În timpul voiajului de peste 40.000 kilometri, catamaranul va opri în mai multe porturi, printre care Hamburg, Londra, Paris, New York, San Francisco, Singapore și Abu Dhabi.
"Este o navă curată și deloc zgomotoasă, pe care vom începe să o testăm serios la finele lunii martie. Turul în jurul lumii va începe în 2011", a mai spus Raphael Domjan.
Potrivit Solar Planet, costul proiectului s-a ridicat la circa 24 milioane dolari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8805 secunde