Planetariul din Constanța vă așteaptă să admirați sateliții și planetele

660
Planetariul din Constanța vă așteaptă să admirați sateliții și planetele - planetariu1-1533826204.jpg

Articole de la același autor

Atât pentru turiști, cât și pentru constănțeni, Planetariul este un obiectiv ce nu trebuie ratat. Acesta este chiar primul obiectiv public de acest gen din țara noastră, luând ființă în urmă cu 49 de ani. De atunci și până acum, Planetariul destăinuie, zi de zi, misterele greu de pătruns ale cerului.

Altfel spus, în acest spațiu veți găsi o lume de dincolo de noi, alcătuită din stele, planete, galaxii și altele, care vi se vor dezvălui treptat, dar sunteți ajutați să învățați să călătoriți printre ele folosin-du-vă de constelații, cele care contribuie la realizarea acestui tablou, "cerul", care nu a suferit nicio restaurare în ultimii două mii de ani.

De asemenea, în holul Planetariului, poate fi vizitată o expoziție cu tematică de astronomie, iar în cupola Planetariului au loc demonstrații cu proiectorul ZKP- 2 și pot fi văzute stele, planete, luna, constelații, comete, meteori, sateliții galileeni ai lui Jupiter etc.

Spre exemplu, vizitatorii pot afla informații despre sistemul solar, care este format din soare, împreună cu sistemul său planetar, ce cuprinde opt planete împreună cu sateliții lor naturali și alte obiecte non-stelare. Reprezentanții Complexului de Științe ale Naturii spun că el s-a format acum 4,6 miliarde de ani, ca urmare a colapsului gravitațional al unui gigant nor molecular.

Cel mai masiv obiect este steaua centrală - Soarele, al doilea obiect ca masă fiind planeta Jupiter. Cele patru planete interioare mici, Mercur, Venus, Pământul și Marte, numite planete terestre/planete telurice sunt compuse în principal din roci și metal. Cele patru planete exterioare, numite giganți gazoși Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun sunt mult mai masive decât cele telurice și sunt formate în mare parte din gaz.

Desigur, de aici nu lipsește planeta Pământ (numită și Terra sau "Planeta albastră"), care este a treia planetă după distanța față de Soare și a cincea ca mărime în Sistemul Solar.

Terra face parte dintre planetele interioare ale Sistemului Solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi) și este cea mai mare planetă telurică din sistemul solar, dar și singura din universul observabil cunoscută ca adăpostind viața.

Pentru cei care vor să afle mai multe detalii, prețul unui bilet este de opt lei pentru adulți, doi lei, pentru elevi și studenți. Copiii sub șapte ani nu au acces. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Planetariul, premiat  la Gala "Astro 2015"
Pagina a fost generata in 0.3889 secunde