Piesă de colecție, expusă la Muzeul Marinei

284
Piesă de colecție, expusă la Muzeul Marinei - piesa-1534428070.jpg

Articole de la același autor

Potrivit directorului Muzeului Național al Marinei, comandorul Marius Laurențiu Rohart, "Amiral Murgescu" a fost primul puitor de mine și totodată prima navă de război modernă, construită în șantierele din România (S.N. Galați), între anii 1939-1941. Pentru realizarea navei, au fost folosite materiale asigurate de uzinele metalurgice de la Reșița. Puitorul a primit numele viceamiralului Ioan Murgescu și a fost încadrat în grupul de nave miniere al Forței Navale Maritime. 


În cel de-Al Doilea Război Mondial, acesta a participat la instalarea a 31 de baraje de mine contra navelor de suprafață și submarine în apropierea coastei de Nord-Vest a Mării Negre, între Odessa și Crimeea, provocând pierderi în rândul forțelor inamice. De-a lungul timpului, a participat, de asemenea, la numeroase misiuni de escortare a convoaielor de aprovizionare a frontului terestru, precum și la evacuarea Crimeii, fiind ultima navă de război care s-a retras de la Chersones, având la bord o mie de militari români și germani.
 
"Pentru execuția exemplară a misiunilor de luptă, nava a fost citată de 11 ori prin Ordine de Zi pe Marina Militară și de cinci ori pe Armată. Pavilionul navei a fost decorat cu ordinele de război «Coroana României» și «Steaua României». La data de 5 septembrie 1944, nava a fost predată Marinei Sovietice, unde a primit numele «Amujr», nefiind retrocedată, așa cum s-a întâmplat cu alte bastimente preluate de sovietici. În anul 1988, nava a fost scoasă din evidența Flotei Roșii și dezmembrată. Puitorul de mine «Amiral Murgescu» a fost, deci, prima navă de război realizată în țară, la nivelul corespunzător tehnicii moderne, prefigurând remarcabilele realizări ulterioare ale șantierelor din țara noastră", a declarat directorul. 


O machetă a acestui puitor de mine poate fi admirată, acum, la Muzeul Marinei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3045 secunde