Obiectivele turistice ale litoralului. Cetatea Histria

377
Obiectivele turistice ale litoralului. Cetatea Histria - histria-1500554220.jpg

Articole de la același autor

Dacă sunteți în concediu pe litoral și vreți să faceți și altceva decât plajă, iată o propunere: vizitați cetatea Histria. Aici, veți petrece cu folos patru-cinci ore, în mijlocul naturii, printre ruinele mustind a istorie. Traseul către cetatea Histria este simplu: ieșiți din stațiunea Mamaia, mergeți pe drumul de lângă mare, treceți prin Năvodari, Corbu, Săcele, apoi virați dreapta, către Histria. 


Pe malul lacului Sinoe, în partea nordică a actualei peninsule Istria, s-a ridicat, în urmă cu peste două mii șase sute de ani, vestitul oraș Histria, întemeiat de navigatorii și negustorii greci, care s-au așezat în ospitalierul golf de odinioară, cu scopul de a face comerț cu băștinașii geto-daci. 


Înscrisă, în data de 13 februarie 2007, pe Lista Patrimoniului European, cetatea Histria, scoasă la lumină începând din 1914, de săpăturile marelui istoric și arheolog Vasile Pîrvan, este considerată cea mai veche așezare urbană din țară. 


Bogatul material documentar, rezultatul a peste opt decenii de cercetări arheologice, constând în inscripții, elemente arhitectonice, fragmente sculpturale, ceramică de lux și uzuală, vase de sticlă și monede, conducte de piatră și amfore, își află acum locul în clădirea modernă a Muzeului cetății Histria, amplasată în stânga șoselei de acces în cetate și dincolo de împrejmuirea incintei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Iulie 2017
Stire din Cultură-Educație : Dobrogea și poveștile trecutului
Pagina a fost generata in 0.3225 secunde