Pe scena Teatrului de Stat Constanța

"Năpasta" lui Caragiale se va juca în dialectul aromân

438

Articole de la același autor

Înainte de deschiderea oficială a noii stagiuni, Teatrul de Stat Constanța (TSC) se prezintă în fața publicului tomitan cu un spectacol care va încheia sâmbătă, 8 septembrie, la ora 17.00, o manifestare a aromânilor - Zilele culturii aromâne.

Tocmai de aceea, spectacolul după piesa "Năpasta", de Ion Luca Caragiale, care a fost montat de regizorul Daniel Grigore-Simion, va fi jucat, de această dată, în dialectul aromân, urmând ca în stagiune să fie prezentată și varianta în limba română.

Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile.

Precizăm că "Năpasta" este singura dramă scrisă de Caragiale și ultima piesă a marelui dramaturg român. În epoca în care a fost scrisă și reprezentată - au precizat reprezentanții TSC -, a iscat multe polemici și controverse, condeiele mari ale epocii pronunțându-se fie foarte elogios (N. Iorga, C. Dobrogeanu-Gherea), fie extrem de critic (Paul Zarifopol, Pompiliu Constantinescu) în privința acestei piese.

Din distribuție fac parte: Irina Enache, Tani Ștefu, Andrei Nicolae Stroescu și Haralambie Gromoșteanu. Scenografia este semnată de Romulus Boicu.

★ ★ ★

În această piesă, regizorul Daniel Grigore-Simion a declarat că a optat pentru o desfășurare pe două planuri, unul real, al textului și acțiunii propriu-zise și altul de flashback, de tip oniric-psihologic.

"Dacă, în primul plan, primim numai informația strictă a textului, aici-acum, în cel de-al doilea plan, aflăm mai multe date despre trecutul personajelor și demonii pe care fiecare îi poartă. Jocul actorilor va fi unul de tip realist-naturalist, în momentele desfășurării planului real, iar când se trece la planul oniric, jocul actorilor se transformă treptat, se deformează, căpătând accente suprarealiste prin gesturi, mimică, intonație. De asemenea, voi opta pentru întreruperea bruscă a continuității și realității cu scurte interludii de tip oniric, desfășurate în spatele unor pânze albe, iar personajele își vor pierde consistența trupului și vor deveni umbre. Această «convenție» pe care vreau să o adopt cred că va aduce un plus de autenticitate textului clasic, va îmbogăți mesajul pe care autorul îl transmite", a spus regizorul.

În ceea ce privește scenografia, aceasta va fi una punctată, simplă, compusă din multe pânze albe și o casă secționată. Referitor la costume și stilul arhitectonic al scenografiei, în acest caz s-a optat pentru înlocuirea tradiționalului românesc cu cel aromân, clasic. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0798 secunde