Medicina wireless ne transformă în stetoscoape mobile

2268
Medicina wireless ne transformă în stetoscoape mobile - 24e7683835f66abc7d1b63fe5d7a4136.jpg
Știți când a fost inventat stetoscopul? În 1816. Este folosit de atunci și se pare că nu va avea un înlocuitor până în 2016, când cele mai noi tehnologii de diagnoză și monitorizare vor fi disponibile la scară largă. În acest caz, viitorul înseamnă tehnologie wireless și utilizarea multitudinii de gadget-uri mobile pe care le avem – smart phones, tablete, senzori.

Cum ar fi să aveți o electrocardiogramă pe ecranul telefonului mobil? Vă puteți monitoriza activitatea inimii și puteți trimite datele prin SMS medicului specialist, care vă va trimite înapoi mesaje de genul "Mai ușor cu țigările!" sau "La spital. Acum!".
Ba chiar veți putea monitoriza toate semnele vitale, cum ar fi presiunea sângelui, nivelul oxigenului din creier, temperatura și glucoza.
Tehnologia AirStrip este disponibilă în mai multe spitale, în care medicii umblă cu iPhone-uri în buzunar și primesc informații în timp real despre starea pacienților. Ei pot seta anumite limite pentru semnele vitale. Când pacientul X are o criză și temperatura crește brusc, medicul primește o alertă pe mobil și poate interveni imediat.
Aceeași tehnologie este folosită și de femeile gravide. Cu un simplu senzor, ele pot monitoriza pe ecranul telefonului mobil toate semnele vitale ale fetusului, contracțiile și dilatația. Astfel, momentul nașterii nu va mai fi o sur-priză și viitoarele mame se pot de-plasa din timp la spital.
"Acest stil de viață a primit deja un nume - A trăi după numere (Living by numbers). Asta pentru că variațiile sunt infinite. Există dispo-zitive care pot monitoriza undele cerebrale, realizând astfel o hartă a somnului. Poți vedea cât de bine dormi, când dormi cel mai bine și primești și sfaturi despre cum ai putea să-ți îmbunătățești somnul. Desigur, aparatul le arată celor din cameră dacă dormi sau nu, așa că nu am mai reușit să mă prefac în fața soției mele, cât timp am testat gadget-ul", spune Eric Topol, unul dintre cei mai renumiți cardiologi din lume, în cadrul unei conferințe TED.
Viața pe numere este îmbrățișată și de cei care urmează diete. Cu ajutorul senzorilor și computerelor, este posibil să monitorizezi fiecare calorie pierdută sau asimilată.
"De ce vorbim însă de sfârșitul vieții stetoscopului? Pentru că deja știința a avansat la nivelul următor. Avem la dispoziție aparate mobile pentru scanare cu ultrasunete. Practic, putem vedea ecografii pe telefonul mobil și le putem trimite medicilor", spune Topol.
Spre exemplu, aparatul de monitorizare Holter, care folosea o mulțime de fire și de "ventuze" aplicate pe corp, a fost înlocuit de un plasture inteligent, care adună date relevante din organism și transformă corpul într-un gateway pentru date, transmițându-le direct către un receptor, fie el computer sau telefon mobil.
Monitorizarea nu este nicidecum inferioară celei realizate în spitale, cu ajutorul aparaturii scumpe și precise. Plasturele în cauză oferă informații detaliate despre activitatea cardiacă și despre toți indicatorii conecși, cum ar fi temperatura organismului, respirația, nivelul fluidelor și oxigenului.
"De ce este important să folosim aceste noi tehnologii? Pentru că putem economisi bani, nimic mai simplu. Costul bolilor de inimă este de 37 miliarde dolari/an, numai în SUA, din care 80% reprezintă contravaloarea spitalizării pacienților. Vom face mai multe teste, pe câteva mii de pacienți, pentru a vedea dacă monitorizarea inteligentă reduce riscul apariției atacurilor de cord sau complicațiilor care necesită spitalizare. Într-un fel, deschidem drumul către un nou trend - medicină personală avansată", explică Eric Topol.
Primii pași în această direcție au fost făcuți și de producătorul de echipament sportiv Nike, care a scos pe piață pantofii de sport cu senzori, care transmit date către iPhone-ul purtătorului (distanță parcursă, viteză medie, puls, temperatură, hidratare etc).
Indiferent de boală, medicina wireless avansează rapid, pe măsură ce tot mai mulți oameni au acces la telefoane mobile, internet și calculatoare.
"Peste 100 de companii care lucrează în domeniul tehnologiilor fără fir se implică activ în dezvoltarea soluțiilor de medicină wireless, ceea ce este un semn bun. Fără doar și poate, viitorul va fi mult mai sigur pentru noi", concluzionează Eric Topol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2279 secunde