Mână de artist! De la taberele de ceramică, la opere monumentale

220
Mână de artist! De la taberele de ceramică, la opere monumentale - mg9754720x480-1534842888.jpg

Articole de la același autor

Simpozionul de Ceramică Monumentală "Costel Badea" se apropie cu pași repezi de final. Manifestarea a debutat în luna iulie și se va desfășura până în septembrie. În tot acest timp, artiștii cooptați în proiect au realizat noi opere de ceramică monumentală, care se vor integra în țesutul urban al Municipiului Constanța, îmbogățindu-i patrimoniul imobil. 


Dintre protagoniștii proiectului, îi amintim pe ceramiștii Gheorghe Fărcașiu, Florentin Sârbu, Oana Florică, sculptorul Vasile Călin Filip și, din Bulgaria, artistul sticlar Iliya Yankov. Ei au creat patru opere de ceramică monumentală și pe lângă scara monumentală de circa 2-3 metri înălțime, lucrările s-au inspirat din estetica vechilor culturi Hamangia și Gumelnița. La acest moment, s-a încheiat prima etapă de lucru, așa că modelajul lucrărilor a avut loc deja. După această etapă, urmează perioada de uscare a lucrărilor, finisarea, colorarea și arderea lor în cuptor. 


În luna septembrie, va începe a doua etapă a proiectului, cea de instalare a lucrărilor în spațiul public. Odată terminate, cele patru lucrări vor fi donate autoritaților locale și vor fi amplasate într-o zonă de mare vizibilitate din centrul orașului, care va fi stabilită de comun acord cu Primăria Municipiului Constanța. Organizatorii spun că acest proiect este, de fapt, o continuare a tradiției taberelor de ceramică monumentală de la Medgidia, din anii ‘70, inițiate și coordonate de maeștrii Patriciu Mateescu și Costel Badea. 


Operele de artă create atunci la Medgidia au constituit un ansamblu monumental unic în istoria artei românești. Din păcate, acestea au fost distruse aproape în totalitate în anii următori, odată cu reluarea lucrărilor de construcție la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din cauza unor neînțelegeri politico-administrative locale. 


După mai bine de 40 de ani, fenomenul taberelor de la Medgidia rămâne ca manifestarea culturală profesionistă cea mai reprezentativă pentru ceramica monumentală românească. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.319 secunde