Jucării de epocă romană, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

242
Jucării de epocă romană, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța - muzeu-1534772933.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) este deschis publicului, în această perioadă, de luni până vineri, între orele 9.00 și 20.00. Pentru suma de 20 de lei, cât trebuie să plătească adulții, și cinci lei elevii, studenții și pensionarii, instituția de cultură le oferă posibilitatea de a admira mii de piese. 


Muzeul constănțean are o istorie de peste o sută de ani, perioadă ce poate fi împărțită în trei mari etape: perioada 1878 - 1957, apoi 1957 - 1977 și, în sfârșit, din 1977 până în prezent. Pe 25 decembrie 1977 s-a inaugurat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Atributul de național acordat unei instituții provinciale este expresia pe deplin justificată de poziția științifică și de propagandă a instituției. 


La ora actuală, spațiul expozițional ocupă trei nivele: parter, etajul I și etajul II.


La parter sunt amenajate două săli de Tezaur; etajul I cuprinde, cronologic, istoria veche și medievală a Dobrogei; la etajul II continuă istoria modernă și, de asemenea, sunt amenajate câteva expoziții tematice. 


Pentru vizitatorii cu copii, aceștia trebuie să știe că vor putea găsi aici și o serie de jucării de epocă romană descoperite la Tomis. Potrivit muzeografilor constănțeni, se pare că imaginația celor mici era stimulată în antichitate prin practicarea unor jocuri sau prin utilizarea unor jucării similare cu cele folosite de copiii din ziua de azi. Diferența este doar că acestea erau confecționate manual, din lut, piele, lemn, paie sau diferite materii organice. 


Prima jucărie avută de un copil era zornăitoarea, pe care o putea manipula singur, de la o anumită vârstă. Dimensiunile mari ale unor astfel de piese sugerează că ele erau acționate și de părinți pentru a-și distra copilașii. Piesele din colecția MINAC provin din mediul funerar, fiind găsite în morminte de copii din necropola romană a orașului Tomis. La rândul lor, păpușile erau confecționate din cârpă, paie, lemn, iar cele considerate de lux erau produse de meșteri specializați, din ceramică și pictate uneori în culori vii. Uneori aveau chiar membrele mobile, putând fi așezate în poziții ce imitau posturile umane. De obicei, acestea erau jucăriile preferate de fetițe. O altă piesă din inventarul MINAC reprezintă un soldat roman, de aceste jucării beneficiind, în special, doar copiii familiilor înstărite. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.014 secunde