Insolația poate pune în pericol viața copiilor mici

1277
Insolația poate pune în pericol viața copiilor mici - 22864fac2306233b2e535b61f1ee93b6.jpg
Vara a venit repede peste noi. Copiii se bucură cel mai mult. Plimbări în parc, plajă, piscină, orice distracție este binevenită. Însă razele puternice ale soarelui îi pot veni de hac celui mic. Pe lângă arsurile de piele, deosebit de periculoase, insolația reprezintă un risc foarte mare atunci când copilul nu este protejat de acțiunea lor directă.

Organismul uman elimină, în mod normal, excesul de căldură prin transpirație, expirarea aerului cald și creșterea fluxului sanguin. Atunci când sistemul de termoreglare a corpului nu mai face față din cauza căldurii excesive, se instalează insolația. Temperatura internă crește și apar leziunile la nivel cerebral și la nivelul altor organe.

Amețeli, dureri de cap, febră
Simptomele insolației sunt destul de multe, așa că ne putem da seama destul de repede ce îl supără pe micuț și trebuie să acționăm imediat. Cel mai mare pericol este deshidratarea. "Copilul devine palid, transpiră mult, se simte obosit, amețit, slăbit, se plânge de dureri de cap sau crampe musculare, îi este sete tot timpul, ba chiar i se face greață. Dacă îi puneți termo-metrul veți constata chiar că ar putea avea temperatura de 38-39 grade Celsius", explică dr. Ioana Mareș, medic pediatru. Într-o fază mai avansată, dacă expunerea la soare continuă sau dacă trata-mentul administrat nu a fost eficient, temperatura corpului poate depăși 40 de grade Celsius, Starea generală se agravează treptat și copilul își poate pierde cunoștința.
"Dacă micuțul pare că se simte rău, imediat trebuie să vă retrageți la umbră. Dați-i apă să bea, însă câte puțin și des. Puneți-i comprese reci pentru a scădea febra. Masați extremitățile pentru a stimula circulația sângelui. Însă dacă are frisoane, delirează sau leșină trebuie să chemați de urgență ambulanța sau să vă duceți imediat la cea mai apropiată unitate medicală", avertizează specialistul.

Pălăriuța este obligatorie
Pentru a preveni insolația, cel mai important este să evităm expunerea copilului la soare la orele prânzului, mai ales pe timp de caniculă. Cele mai indicate ore de plimbare sunt dimineața, până în ora 12, și seara, după ora 17. Este bine să folosim o cremă de protecție solară chiar dacă nu mergem la plajă, ci doar în parc, iar hainele micuțului trebuie să fie deschise la culoare, lejere. Accesoriul obligatoriu este șepcuța sau pălăriuța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Iunie 2010
Stire din Diverse : Creștem mari mâncând legume!
Sâmbătă, 29 Mai 2010
Stire din Social : Piedici puse adopțiilor
Pagina a fost generata in 0.3298 secunde