Înghițirea apei de mare, cauză frecventă a diareii la copii

10894
Înghițirea apei de mare, cauză frecventă a diareii la copii - 39ceea9d66d6fd7959821277b8d0af58.jpg
Copiii se bucură de temperaturile ridicate ale verii pentru că le oferă ocazia să se distreze pe plajă și în apa mării. Medicii atrag atenția însă că joaca lor poate avea consecințe nedorite asupra sănătății, dacă nu sunt respectate reguli stricte de igienă. Înghițirea apei de mare sau a nisipului poate cauza diaree și vărsături și impune o vizită obligatorie la medic.

Infecțiile virale și cele bacteriene sunt afecțiunile care caracterizează sezonul cald. Potrivit dr. Marian Fâșie, medic primar pediatru, mai bine de jumătate dintre copiii de până în cinci ani care ajung la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța prezintă simptomatologia caracteristică celor două tipuri de infecții, adică vărsături și diaree.
Afecțiunile se manifestă prin scaune de consistență modificată, care duc la pierderea bruscă de apă și sodiu. Diareea acută este precedată de vărsături, care apar cu 8 - 12 ore înainte, și poate fi însoțită de febră. Scaunele sunt modificate în ceea ce privește consistența - poate fi apoasă sau cu mucus și sânge, caz în care consultarea unui medic trebuie făcută urgent.

Lipsa de igienă și alimentele alterate provoacă diaree
Principala cauză a apariției bolilor diareice este lipsa de igienă. "De altfel, în cazul copiilor cu vârsta între unu și cinci ani, igiena mâinilor este aproape imposibil de controlat", a precizat specialistul. Se impune totuși o supraveghere strictă în momentul în care mergeți cu micuții la plajă. Mai mult, medicul a subliniat: "cu cât sunt copiii mai mici, cu atât trebuie lăsați mai puțin timp în apă și pe plajă". "Nu există încă un control foarte eficient al bacteriilor din apă, iar nisipul este murdar. Apa de mare înghițită îi poate provoca celui mic vărsături și diaree și același efect îl poate avea și nisipul, căci micuțul duce mâna murdară la guriță" , a adăugat dr. Marian Fâșie.
Atenție sporită trebuie să acorde părinții și alimentației, în special în perioada verii, când produsele se alterează într-un timp scurt. "Totul trebuie să fie proaspăt, părinții să evite mezelurile și cremele de cofetărie", a spus specialistul.

Nu dați antibiotice micuțului fără consultarea medicului!
Potrivit medicului, substanțele antidiareice administrate și regimul dietetic nu sunt, întotdeauna, suficiente. "În cazul infecțiilor virale nu sunt necesare antibiotice, dar la infecțiile bacteriene, da. Părinții, însă, nu pot face diferența, astfel că prezentarea la medic este obligatorie", ne-a declarat medicul pediatru.
În cazul sugarilor care poartă scutece de unică folosință este greu de făcut diferența între un scaun apos și urină, motiv pentru care este recomandat ca în mo-mentul prezentării la medic, părinții să aducă și scutecele folosite. Până la consultarea specialistului, mămicile pot trata deshidratarea cu ceaiuri sau apă fiartă și răcită; este recomandată de asemenea, după cum ne-a spus specialistul, supa de morcovi împotriva diareii. La sugari nu trebuie oprit alăptatul, ci doar, unde este cazul, alimentarea cu lapte praf.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Iulie 2009
Stire din Diverse : Feriți bebelușii de arsurile solare!
Joi, 16 Iulie 2009
Stire din Sănătate : Vara, sezonul enterocolitelor
Pagina a fost generata in 0.5849 secunde