Infecțiile respiratorii la copii nu trebuie tratate cu antibiotice

732
Infecțiile respiratorii la copii nu trebuie tratate cu antibiotice - a557b94600800ab14144442984f14a6c.jpg
Numărul infecțiilor respiratorii la copii a crescut semnificativ în ultima perioadă. Secreții nazale abundente și interminabile, febră, dureri locale și o stare persistentă de apatie sunt simptomele care însoțesc, de obicei, aceste afecțiuni. În mod normal, dacă febra nu este mare, episodul de răceală poate trece de la sine în șaptezece zile. Însă puțini părinți au răbdarea să aștepte ca micuțul să se vindece și dau fuga cu el la medicul de familie sau la urgență.
Medicația ar trebui să amelioreze simptomele și nu este necesară administrarea de antibiotice. Cu toate acestea, mulți medici recurg la ele, deseori la presiunea părinților și din dorința de a obține rezultate cât mai rapid. În practica pediatrică americană se insistă asupra faptului ca aceste infecții să fie tratate doar simptomatic. Pediatrii de peste ocean dau micuților doar paracetamol și ibuprofen până când capătă imunitatea naturală. În Europa în general, excesul de antibiotice la vârste mici este o realitate, care are dezavantaje pe termen lung.
"Totul este ca părinții să aibă răbdare și să nu intre în panică. Atâtă vreme cât febra nu depășește 38 de grade Celsius ea poate fi ținută sub control. Trebuie mărit aportul de lichide, astfel încât copilul să nu se deshidrateze și, eventual, se pot administra picături pentru nas. Febra ar trebui să dispară după aproximativ patru zile, iar celelalte simptome în 10-12 zile. Medicația antipiretică trebuie însă luată după indicațiile specialistului", explică dr. Mihaela Timofte.
Antibioticele se prescriu des în astfel de infecții în România. Sunt studii însă care spun că antibioticele nu scur-tează evoluția bolii și nu scad nici frec-vența sau intensitatea simptomelor. "Folosind antibioticele după ureche pacienții riscă să dezvolte rezistență la ele, astfel încât să nu mai aibă efect la o afecțiune ulterioară mai gravă. Pen-tru răceală sau gripă nu luați niciodată antibiotice. Există alte medicamente care nu le includ și ele ar trebui admi-nistrate numai în cazul unor complicații sau dacă le prescrie medicul", precizează dr. Loti Popescu, șeful Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2317 secunde