Eveniment inedit dedicat iubitorilor de ceramică monumentală

205
Eveniment inedit dedicat iubitorilor de ceramică monumentală - ceramica-1533132369.jpg

Articole de la același autor

Zilele trecute, s-a deschis Simpozionul de Ceramică Monumentală "Costel Badea" Constanța 2018. Potrivit organizatorilor, proiectul cultural urmărește crearea unor noi opere de ceramică monumentală, care se vor integra în țesutul urban al Municipiului Constanța, îmbogățindu-i patrimoniul imobil, ca monumente de for public. Simpozionul se desfășoară la Constanța până în luna septembrie. Mai întâi, va avea loc un atelier de creație, găzduit într-un spațiu neconvențional – hala de producție a Fabricii SC Keramikon SRL, la care participă cinci artiști vizuali din România, ceramiștii Gheorghe Fărcașiu, Florentin Sîrbu, Oana Florică, sculptorul Vasile Călin Filip și din Bulgaria, artistul sticlar Iliya Yankov. Artiștii vor crea, fiecare într-o manieră proprie, patru opere de ceramică monumentală. 


Apoi, în luna septembrie va începe a doua etapă a proiectului, de instalare a lucrărilor în spațiul public. Se intenționează ca amplasamentul să fie în parcul din zona sediului central al Universității Maritime din Constanța. Acest proiect se va încheia cu ceremonia de dezvelire a lucrărilor. 


"Proiectul se dorește o continuare a tradiției taberelor de ceramică monumentală de la Medgidia, din anii 1970, inițiate și coordonate de maeștrii Patriciu Mateescu și apoi Costel Badea. Operele de artă create atunci la Medgidia au constituit un ansamblu monumental unic în istoria artei românești. Din păcate, acestea au fost distruse aproape în totalitate în anii următori, odată cu reluarea lucrărilor de construcție la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din cauza unor neînțelegeri politico-administrative locale. După mai bine de 40 de ani, fenomenul taberelor de la Medgidia rămâne ca manifestarea culturală profesionistă cea mai reprezentativă pentru ceramica monumentală românească. Totodată, proiectul își propune continuarea unor demersuri mai apropiate în timp, precum Simpozionul Internațional «Hamangia» (inițiat în 1993), Salonul Anual de Ceramică «Costel Badea» (2010) sau expoziția multimedia «SinCronic»", au declarat organizatorii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3111 secunde