"Dinamici identitare și forme de integrare la turcii și tătarii din România"

892

Articole de la același autor

La inițiativa Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN) și a nou înființatului Institut de Turcologie și Studii Central Asiatice (ambele cu sediul la Cluj-Napoca), la Constanța s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute conferința cu tema "Dinamici identitare și forme de integrare la turcii și tătarii din România". Printre temele abordate s-au numărat învățământul în limbile turcă și tătară din România, politici culturale la cele două comunități, dar și istoricul populației turco - tătare pe teritoriul țării noastre. Nu au lipsit nici discuțiile pe marginea componentei religioase a celor două comunități, dezbaterea în acest sens susținându-se sub deviza "Euroislam", moderator fiind prof. univ. dr. Tasin Gemil.
Cunoscut pentru activitatea sa în domeniul cercetării minorităților naționale, ISPMN și-a completat de această dată, aria de studii de până acum, concentrată pe comu-nitățile maghiară și romă, cu minoritățile turcă și tătară din România. Prezent la Constanța, pentru a marca finalul studiului "Modele de integrare la musulmanii din România", Gyula Kozak, cercetător în cadrul ISPMN, a afirmat că institutul și-a dorit ca prin cercetarea realizată în rândul acestei comunități, turcii și tătarii din România să acceadă în topul activității institutului.
Un alt studiu, realizat de această dată de Constantin Gătin și prezentat în cadrul aceleiași întâlniri, s-a referit la "Particularități ale sociabilității în comunitatea țiganilor - turci din Babadag".

Pe urmele turcilor și tătarilor din Dobrogea
Conferința a beneficiat de prezența câtorva personalități din spațiul turco - tătar, precum prof. univ. dr. Tasin Gemil, prof. univ. dr. Agiemin Baubec, prof. Ekrem Gafar, Genan Bolat, lector univ. dr. Neriman Hasan. Temele abordate de vorbitori s-au con-centrat în jurul istoricului turco - tătarilor în țara noastră (prof. Tasin Gemil susținând, printre altele, lucrarea "Peste un mileniu de existență a populației turco - tătare pe teritoriul României"), dar și al problematicii învățământului în limbile celor două comunități etnice. Astfel că, într-o scurtă, dar concentrată incursiune în istoricul învățământului în limbile turcă și tătară din România, prof. Ekrem Gafar a prezentat momentele de evoluție, dar și pe cele de declin ale sistemului educațional.
Prof. Agiemin Baubec s-a referit în lucrarea sa la "Graiurile turcești și tătărești din România", iar lector univ. dr. Neriman Hasan a prezentat lucrarea "Interferențe lingvistice și culturale româno - turce la comunitățile turcice din România", cu studiu de caz pe publicațiile UDTTMR și UDTR.

Minoritățile, "agenți ai multiculturalității"
Spațiul turco - tătar din România este unul deosebit de vast și oferă posibilitatea unei ample abordări. În acest context, reprezentantul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Rodica Precupețu, a punctat pârghiile pe care le au comunitățile etnice pentru promovarea identității lor, precum și demersurile pe care le realizează statul român în acest sens. De asemenea, tot reprezentantul DRI a venit cu propunerea organizării unei întâlniri între reprezentanții tuturor minorităților naționale și cei ai ISPMN și ai ONG-urilor, astfel încât pentru anul 2010 să fie stabilită o listă de priorități în domeniul cercetării în spațiul minorităților etnice.
Prezentă la eveniment, conf. univ. dr. Ana Maria Munteanu a susținut, de asemenea, ideea înființării în spațiul virtual a unui muzeu al diversității interculturale, oferind modelul francez de abordare a problematicii multiculturale drept punct de pornire. Ea a mai punctat rolul important pe care îl au minoritățile naționale în calitatea lor de "agenți ai multiculturalismului", sancționând, totuși, lipsa de vizi-bilitate a acestora.
La evenimentul care s-a desfășurat vineri la Constanța, a luat parte și Șeila Suliman, din partea Ministerului Culturii și Cultelor, care a prezentat proiectele derulate anul acesta la nivelul ministerului pentru cele două comunități, dar și proiectele pentru anul 2010.
Prezentarea proiectelor Ministerului Culturii și Cultelor pentru 2010, dar și a rezultatelor celor două studii realizate de către Gyula Kozak și Constantin Gătin, le vom prezenta pe larg în edițiile viitoare ale ziarului "Cuget Liber".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6586 secunde