Destinații turistice interetnice: "Esmahan Sultan", cea mai veche moschee din România

2074
Destinații turistice interetnice:
Unul dintre cele mai atractive obiective turistice din sudul litoralului este Moscheea "Esmahan Sultan" din Mangalia, cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România.
Geamia "Esmahan Sultan" a fost ridicată în 1573 sau în anul 931 după calendarul musulman Hadjira, în memoria unuia dintre cei mai importanți conducători ai Imperiului Otoman din acea perioadă, Selim al II-lea, de către fiica sa, Esma. Fata sultanului Selim al II-lea (1566-1574) și soție a marelui vizir Sokollu-Mehmed Pașa (1565-1579) s-a refugiat la Mangalia în secolul al XVI-lea și a reușit să realizeze, în cinstea tatălui său, un monument istoric și de artă musulmană, în stil maur.
Cea mai veche reprezentare grafică a geamiei este o pictură în acuarelă, ce datează din 1828 și care a fost realizată de către călătorul francez Hector de Bearn.
Construcția este făcută din piatră cioplită pe loc de meșterii pietrari turci și are o grosime de 85 de centimetri. Zidăria din blocuri de piatră a fost făcută fără a se folosi vreun liant, ci doar scoabe din oțel turnate pe loc în orificii făcute în piatră. Aceeași tehnologie a fost folosită și la ridicarea minaretului.
Trebuie amintit și faptul că, la construcția moscheii, s-a folosit piatră din zidurile cetății Callatis, în timp ce fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman.
Geamia este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât și spiritual, cu morminte vechi de peste 300 de ani.
Moscheea și cimitirul acesteia sunt înregistrate în lista Monumentelor Istorice din România, fiind considerate, ca importanță, de clasă "A".
De istoria acestei moschei este legată și o poveste interesantă a celebrului turc Evlia Celebi, care, în anul 1452, când Dobrogea intrase sub stăpânire otomană, îi îndemna pe toți să meargă la Mangalia: "…du-te la Mangalia, care este Kaaba-Mecca pribegilor și a sărmanilor".
După 1989, moscheea a fost reame-najată cu ajutorul Primăriei Municipiului Mangalia. La câțiva ani după Revoluție, mormintele turcești, vechi de peste 300 de ani, precum și moscheea propriu-zisă, au fost recondiționate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt. Reabilitarea moscheii s-a realizat cu sprijinul unui afacerist turc, costurile lucrărilor ridicându-se la peste un milion de euro.
Numeroși credincioși vin la rugăciunile rituale, iar chemarea imamului se face auzită în tot orașul: "Allah e mare!".
În prezent, geamia este deschisă spre vizitare, cineva din cadrul lăcașului fiind în permanență gata să-i primească pe oaspeți și să le prezinte acestora istoria lăcașului de cult. De asemenea, vizitatorii au acces inclusiv în cimitir și pot urca și în minaret, de unde pot admira întregul oraș.
Taxa de intrare este de 4 lei, copiii, elevii și studenții plătind numai 2 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6851 secunde