Cum tratăm durerile de urechi la copii

42592
1
Cum tratăm durerile de urechi la copii - otita-1322239024.jpg
Deseori răcelile din sezonul rece sunt însoțite și de dureri de urechi. Câteodată otita trece de la sine, dar este bine ca să-i dăm copilului măcar calmante care să-l facă să treacă mai repede peste astfel de episoade. Totuși, otita netratată corect poate duce la complicații nedorite și dificil de vindecat.

"Mami, mă doare urechea!" sunt cuvintele pe care le aude fiecare mamă cel puțin o dată de la copilul ei. De cele mai multe ori anunțul vine în toiul nopții și rezerva de medicamente a părinților trebuie să îl salveze imediat pe micuțul suferind. "Otita medie afectează cel mai adesea urechea medie. Statistic s-a demonstrat că unul din șase copii cu vârsta de până la un an face cel puțin un episod de otită medie, după această vârstă frecvența bolii scăzând mult", explică dr. Claudia Narghir, medic pediatru.

Otita medie este o complicație a rinitei și a rinofaringitei acute, boala apărând de obicei la câteva zile de la debutul unei infecții acute a căilor respiratorii. Infectarea urechii se realizează, în acest caz, prin trompa lui Eustachio - care asigură comunicarea dintre urechea medie și nazofaringe.

Agitație și febră, la sugari

Semnele de boală diferă în funcție de vârsta copilului. "La sugari, simptomatologia este nespecifică, micuții neputând spune că îi dor urechile sau că nu mai aud bine. Ei devin, în schimb, agitați, țipă și plâng aparent fără motiv, dorm mai prost, refuză alimentația, au scaune diareice și fac febră. La copiii mai mari este mai simplu căci ei spun imediat atunci când începe să-i doară urechea", mai precizează medicul.

Atenție la bețișoarele de urechi!

O altă cauză a durerilor este otita externă. Ea apare în cazul unor traumatisme locale, fie la curățarea urechii cu bețișoare sau cu degetul, atunci când intră un corp străin în conductul auditiv extern sau după diferite dermatite. "Cel mai important simptom al acestei afecțiuni este durerea la nivelul urechii, care se accentuează atunci când pavilionul urechii este tracționat sau atunci când se apasă pe suprafața din fața conductului auditiv extern, zonă care este foarte sensibilă", adaugă dr. Claudia Narghir.

Paracetamol și picături

Tratamentul otitei medii, tratamentul se poate face, în primă fază numai cu medicamente care să reducă simptomele, să ia durerea. Antibioticele nu sunt indicate decât în cazul unor suprain-fecții. "Este nevoie de antitermice, pentru scăderea febrei, calmante pentru durere, paracetamolul în doze uzuale fiind cel mai indicat, picături pentru nas, pentru a desfunda trompa lui Eustachio și pentru a elimina secrețiile acu-mulate în urechea medie", mai precizează medicul pediatru. De asemenea, pentru calmarea durerii, este indicată căldura locală. De exemplu, se poate pune pe urechea afectată un scutec ușor încălzit cu fierul de călcat. De asemenea copilul va trebui să bea mai multe lichide, nu se va fuma în preajma lui și i se va asigura o atmosferă umedă, prin așezarea unui vas cu apă caldă în cameră). Pentru tratarea otitei externe este suficient un tratament local. 

Comentează știrea

stan patitu
26 noiembrie 2011
otita netratata duce la pierdere de auz

se poate testa auzul gratuit la Audiozima !

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Cum creșteți pofta de mâncare a copilului?
Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Cum să te distrezi cu copilul tău
Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Pizza vegetariană
Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Cartofi  cu ou și spanac
Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Când îl ducem la dentist pe cel mic
Pagina a fost generata in 2.3586 secunde