Cum poți să vinzi o casă ipotecată

1201
Cum poți să vinzi o casă ipotecată - 20maifondvanzarecasaa-1369056670.jpg
O locuință cumpărată cu bani proveniți din credit bancar poate fi vândută, însă numai prin anumite mijloace și numai cu acordul prealabil al băncii creditoare. Care sunt aceste mijloace aflați în continuare.

Contractarea unui credit punte

Dacă proprietarul imobilului ipotecat dorește să-și cumpere altă casă, dar nu are suma necesară pentru rambursarea creditului existent, poate opta pentru contractarea unui credit punte. Atenție, potrivit Imobiliare.ro, trebuie să apeleze la aceeași bancă de la care a contractat creditul imobiliar și în favoarea căreia este ipotecat imobilul sau de la altă instituție bancară. Va obține suma necesară pentru cumpărarea unui nou imobil cu condiția ca într-o perioadă de maxim 12 luni de zile - desemnată de instituția de credit - să finalizeze tranzacția de vânzare a imobilului deținut. Pe durata creditului punte se plătește doar dobânda, iar la finalul perioadei se va achita integral împrumutul din banii obținuți din vânzarea primului imobil.

Rambursarea anticipată a creditului

Dacă vânzătorul nu deține suma necesară achitării creditului, poate încheia un contract de vânzare-cumpărare - în prealabil obținând acordul băncii - solicitând un avans din partea cumpărătorului pentru achitarea creditului, iar în momentul în care instituția bancară ridică ipoteca - în extrasul de carte funciară se confirmă că imobilul este liber de sarcini, cumpărătorul va plăti și diferența de sumă până la achitarea integrală a imobilului.

Tranzacție pe credit

O altă variantă de vânzare a unui imobil ipotecat este aceea în care proprietarul găsește un client dispus să achiziționeze imobilul tot prin finanțare bancară. Vânzătorul se va adresa băncii proprii în vederea obținerii acordului de instituire a unei ipoteci de rang doi asupra imobilului în cauză, în favoarea băncii cumpărătorului. Este de preferat aceeași bancă-creditoare cu cea a vânzătorului, pentru simplificarea procedurii și în același timp pentru garanția primirii acordului băncii.

În cazul în care cumpărătorul primește suma solicitată, banca celui care cumpără va institui o ipotecă de rang doi asupra imobilului ce urmează să fie tranzacționat și virează banii instituției de credit a vânzătorului, pentru ca aceasta să efectueze rambursarea anticipată. Creditorul vânzătorului va dispune radierea ipotecii, ulterior banca cumpărătorului va dispune înscrierea ipotecii de rang unu asupra imobilului.

Așadar, concluzia care se desprinde din cele de mai sus este aceea că un imobil, chiar dacă are înscris dreptul de ipotecă în favoarea băncii, poate fi tranzacționat cu respectarea anumitor condiții. Ipoteca în sine nu implică și interdicția de înstrăinare, aceasta din urmă fiind însă, de obicei, cerută de majoritatea băncilor, suplimentar față de dreptul de ipotecă, înaintea acordării unui credit ipotecar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4063 secunde