Cum poate fi ajutat un copil dificil

182
Cum poate  fi ajutat un copil dificil - copildificil-1373035346.jpg

Articole de la același autor

Aveți un copil cu un "comportament problematic"? Este impulsiv, temperamental și aveți mai mereu senzația că creează haos? Căutați cauza în sânul familiei!

Un copil cuminte este un copil bolnav! O spun bunicii, privind cu afecțiune spre nepoțelul care-l imită perfect pe d-l Goe! Dar părinții se îngrijorează, consideră ca fiind anormal un copil prea zvăpăiat. Referitor la acești copii, cu un com-portament dificil, psihologul Elena Ranga a explicat că evenimentele stresante din sânul familiei lasă o amprentă importantă.

"Unii copii se nasc cu anumite predispoziții pentru dezvoltarea comportamentelor disruptive specifice, adică așa numitele «comportamente problematice». Asemenea copii pot avea o predispoziție înnăscută spre tulburări de gândire, comportamente psihotice, întârzierea dezvoltării intelectuale, precum și deficit de atenție, impulsivitate, hiperactivitate. Alți copii par să aibă probleme de temperament care duc la conflicte cu persoanele din jurul lor chiar din primele etape ale dezvoltării lor. Cu cât temperamentul copilului se abate mai mult de la dezvoltarea tipică, cu atât crește șansa apariției conflictului cu părintele. Aceste conflicte copil - părinte vor fi mai intense în cazul în care părintele își suprasolicită copilul să face sau să fie «așa cum trebuie, așa cum este frumos» și cum, practic, el nu poate fi în situația dată", a precizat psihologul Elena Ranga.

Copilul resimte stresul din familie

Toate evenimentele din familie, problemele cu care se confruntă membrii acesteia și modul cum sunt primite și soluționate îl influențează pe copil.

"Părinții au nevoie să înțeleagă faptul că evenimentele stresante din familie pot acționa în diferite feluri asupra membrilor și mai ales asupra copiilor, mărind posibilitatea de apariție a com-portamentului nedorit al copilului. În pri-mul rând, pentru că afectează starea emoțională a părinților, cărora le va fi foarte greu să-și gestioneze atitudinea față de copil.

Un alt mod prin care stresul din familie poate afecta comportamentul copilului este modificarea percepțiilor pe care părinții le au față de copil și comportamentele sale. În condițiile în care părinții exagerează nivelul de devianță al comportamentului copilului, din cauza propriilor frici și nemulțumiri, nu fac altceva decât să stimuleze și mai mult comportamentele neadaptive ale copiilor lor. Părinții trebuie să știe că și copiii lor pot deveni preocupați de evenimentele stresante din familie, pot fi speriați, depresivi, confuzi, disperați, pot avea sentimente de o intensitate direct proporțională cu a părinților, chiar dacă nu le sunt clare natura acestora și motivele pentru care le au", a mai explicat specialistul.

Agresivitatea este un semnal!

Iar stresul pe care-l resimt, din familie, este exprimat, de cele mai multe ori, tocmai prin comportamentul care-i îngrijorează pe părinți: un comportament deviant, negativ, opoziționist și agresiv.

"În esență, copilul dificil este cel care exprimă problematicile din sistemul familial și își provoacă părinții să regleze evenimentele stresante din viața familiei. El este cel care provoacă schimbarea a ceea ce nu funcționează corect și dă o șansă la mai bine tuturor membrilor familiei", a atras atenția psihologul.

Indicat este, dacă aveți un copil cu un comportament cu probleme, să cereți ajutorul unui psihoterapeut. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4226 secunde