Cum îți ajuți copilul să-și facă prieteni

270
Cum îți ajuți copilul să-și facă prieteni - 27septfondprieteni-1380299825.jpg
Izolarea copiilor mici, fie că este impusă de părinți sau este cauzată de respingerea altor copii, nu numai că e dureroasă, dar poate duce și la probleme emoționale pe viitor. Suficiente motive pentru a fi încurajați să-și facă prieteni. La vârsta de trei-patru ani, oricine este dis-pus să se joace cu copilul dumneavoastră, așa cum vrea el îi devine rapid prieten, ne-a explicat psihologul Alina Pandrea. Pentru el, prieten poate fi cineva pe care îl vede în fiecare zi sau un pici de la creșă ori grădiniță, dar și cineva pe care îl întâlnește o singură dată, în timp ce se joacă în parc. Chiar dacă n-o să-l mai vadă niciodată, copilul dumneavoastră va continua să se refere la acel nou amic spunându-i constant "prietenul meu". Cât privește sexul, prietenii copilului de această vârstă pot fi atât băieței, cât și fetițe, rareori manifestând o preferință în acest sens.

Pași către socializare

Deși păstrarea statutului de prieten apare mai frecvent la vârsta de cinci sau șase ani, și copilul de trei - patru ani poate să dezvolte o relație specială cu unul sau doi copii. Cât privește gesturile care demonstrează prietenia, cele mai comune sunt ținutul de mâini și îmbrățișările. Pe de altă parte, chiar dacă relațiile cu alți copii nu sunt neapărat de prietenii pe termen lung, iar preșcolarul va trece fără probleme de la un prieten la altul într-o săptămână, la câteva zile sau chiar zilnic, interesul lui pentru a dezvolta prietenii îl va ajuta să se dezvolte armonios, să se simtă bine, relaxat, să socializeze. Dacă părinții nu vor avea grijă să-i susțină sau să-I impul-sioneze să-și facă prieteni cât mai mulți, copiii vor per-cepe respingerea altor micuți ca pe ceva extra-ordinar de dureros, sentiment care le va crea se-rioase probleme emoțio- nale pe viitor. Așadar, încurajați-vă copilul să formeze prietenii. La fel de adevărat este că majoritatea copiilor de trei ani își fac prieteni repede, nemaifiind nevoie de in-tervenția părinților, poate doar pentru a le oferi opor-tunitatea să cunoască și alți copii.

Cu ochii pe vecini

Ideal ar fi ca preșcolarul să aibă prieteni care locuiesc în același cartier, căci îi va putea vizita, evident, însoțit de cineva, fără a parcurge o distanță prea mare sau poate chiar fără să traverseze strada. Așadar, dacă și alți copii – de preferat, de aproximativ aceeași vârstă - locuiesc în cartierul dumneavoastră, psihologul recomandă să îi ajutați să se împrietenească. La rândul dumneavoastră, încercați să cunoașteți părinții acestor copii și apoi aranjați unele întâlniri sau excursii care să vă aducă împreună copiii. Astfel, veți avea posibilitatea de a petrece chiar dumnea- voastră timpul împărtășindu-vă experiențele cu ceilalți adulți.

La această vârstă, este foarte bine dacă dați copilului posibilitatea de a-și face prieteni și printre adulți, în prezența dumneavoastră, desigur. Toate studiile arată că în preajma unui adult, copilul se va simți mult mai confortabil, sentiment pe care îl va avea și pe viitor față de profesori, prieteni ai propriilor părinți sau alte persoane din mediul în care trăiesc, din cel școlar etc. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Cum… se tratează gelozia dintre frați
Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Ce ascunde rosul unghiilor
Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Batoane cu smochine uscate și susan
Vineri, 20 Septembrie 2013
Stire din Sănătate : Când și cum îmi înțarc bebelușul
Joi, 12 Septembrie 2013
Stire din Sănătate : La masă  cu… bebelușul
Pagina a fost generata in 2.7349 secunde