Cum influențează propria cameră comportamentul copilului

224
Cum influențează propria cameră comportamentul copilului - 23augfondcameracopil-1377267568.jpg

Articole de la același autor

Copiii sunt foarte sensibili, impresionabili și receptivi la tot ce-i înconjoară. De aceea, este foarte important ca mediul în care trăiesc să le răspundă cu elemente prietenoase, calde, confortabile, naturale, care să-i facă să se simtă în siguranță.

Camera copilăriei este cea care ne influențează în dezvoltarea personalității de când suntem foarte mici. Așa stând lucrurile, psihologii sunt de părere că aceasta trebuie să fie amenajată ținând, evident, cont de reguli de estetică, igienă, dar și de reguli nescrise, a căror influență pozitivă, de inducere a unor senzații tactile, optice, olfactive este demonstrată. Nu degeaba se spune că decorarea camerei copilului are o influență puternică asupra comportamentului și dezvoltării acestuia pe termen lung.

Raportul plin - gol

Pe de altă parte, designerii vin și spun că la momentul decorării unei astfel de încăperi, raportul plin-gol trebuie să fie invers față de o cameră normală. Totul, din cauză că spațiul liber trebuie să predomine, pentru că el nu este altceva decât locul de joacă, asta dacă nu putem face o zonă de joacă separată de zona de dormit.

Cât privește mobilierul, este indicat ca acesta să fie adaptat necesităților specifice vârstei și dimensiunilor copilului, pentru că o mobilă prea mare sau cu sertarea prea grele, cu margini ascuțite nu va fi interesantă spre explorare, dar sigur va constitui un pericol pentru el.

Dacă nu dispunem de o locuință generoasă și avem doar o singură cameră la dispoziție, ideal ar fi să o compartimentăm și să definim fiecare colț al încăperii pentru tot felul de activități: zona de dormit, zona de joacă, zona de lectură, de lecții. Pentru o compartimentare cât mai benefică, dacă ne permitem, putem lua legătura cu un specialist feng-shui, care ne va învăța care este semnificația fiecărei zone și energiile pe care le dezvoltă acestea, pentru că n-ar fi bine, de exemplu, să așezăm biroul în zona cea mai activă, întrucât este posibil ca învățatul să fie înlocuit cu joaca.

Orientarea patului

Pentru copii, ca și pentru adulți, patul ar trebui să fie orientat spre nord - sud, iar dacă avem posibilitatea, ar fi bine să ținem cont și de țevi, conducte și alte elemente perturbatoare ce pot fi în subteran, astfel încât să evităm așezarea patului peste acestea sau în vecinătatea lor. Totul, din cauză că specialiștii au ajuns la concluzia că aceste locuri sunt nocive din punct de vedere fiziologic, în special în cazul unor șederi îndelungate și repetate pe pat.

Aerul din cameră

Părinții trebuie să se îngrijească, înainte de toate, de aerul pe care îl respiră cel mic. Astfel, în camera de zi și în dormitorul copilului, medicii spun că trebuie asigurate cel puțin două-trei schimburi de aer pe oră. Referitor la temperatură, vara, aceasta poate fi de 20-24 de grade, iar iarna de 21 grade, plus/minus un grad. De asemenea, temperatura suprafețelor înconjurătoare nu ar trebui să difere cu mai mult de 2-3 grade față de cea a aerului.

Forța culorilor

Potrivit psihologului Speranța Băcana, o cameră adaptată personalității copilului poate să-i dezvolte capacități și talente nedescoperite, poate să-l îndemne spre visare, creativitate, studiu, să-i dezvolte capacitatea de a înțelege lumea și de a i se integra. În plus, alegerea culorilor poate avea rezultate uimitoare de activitate sau de pasivitate, în funcție de senzația de îngustare sau de lărgire a spațiului. Însă, forța de impuls cea mai puternică este atribuită culorii portocaliu, urmată de galben, roșu, purpuriu, gamă indicată în zona de joacă. Iar pentru copiii excesiv de contemplativi, culorile care liniștesc, relaxează sunt verde, albastru, violet. Din fericire, efectele de culoare pot fi controlate și dirijate spre a îndrepta problemele de personalitate ale copiilor, de exemplu, hiperactivitatea poate fi atenuată prin culori și texturi liniștitoare, un mediu ambiant plăcut, luminos, aerisit.

Ținând cont de aceste sfaturi, dar și de personalitatea și preferințele copilului, mediul în care trăiește îl va ajuta să fie mai încrezător, mai bun și mai deschis cu cei din jur.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 August 2013
Stire din Sănătate : Copilul respiră șuierat?
Pagina a fost generata in 2.5754 secunde