Cum îl scăpăm pe cel mic de teama de dentist

1010
Cum îl scăpăm pe cel mic de teama de dentist - ladentist-1336143866.jpg

Articole de la același autor

Vizita la stomatolog nu ar trebui să fie un motiv de teamă pentru copilul tău. Specialiștii sunt de părere că atmosfera potrivită, controalele periodice, dar și susținerea din partea părinților îi ajută pe cei mici să se simtă în largul lor în cabinetele dentare.

Încă de la apariția primilor dințișori, sugarii trebuie să fie văzuți de un dentist. Aceasta este o ocazie potrivită și pentru părinți de a afla mai multe despre cum să îngrijească dințișorii copilului. "Prima consultație la dentist ar trebui făcută la apariția dințișorilor de lapte. Vizita este una importantă și pentru părinți, care vor primi astfel primele sfaturi legate de igiena dentară sau alimentația potrivită pentru îngrijirea dinților celui mic", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Flo-rentina Radu, medic dentist cu specializare în stomatologia pediatrică.

Totodată, vizitele constante la sto-matolog protejează sănătatea orală a micuților și preîntâmpină eventualele malformații dentare ce pot apărea odată cu erupția dinților. În general, după prima consultație la stomatolog, cel mai bine ar fi să mergeți cu cel mic o dată la șase luni sau în fiecare an la un control de rutină.

De ce le e frică copiilor de stomatolog

Dacă vrei să eviți crizele de isterie ale copilului înainte de a intra în cabinetul dentistului, cea mai bună soluție o reprezintă cabinetele stomatologice în care medicii sunt special pregătiți pentru a trata dantura celor mici. Dr. Florentina Radu ne-a explicat că cei mai mulți dintre copii sunt speriați de dentist din cauza a ceea ce aud în jurul lor despre asta. "Teama este inoculată, de obicei, din familie. Copilul nu trebuie să fie speriat, nu trebuie să i se spună că dacă face ceva rău ajunge la dentist. Din contră, cei din jurul lui, atât medicii cât și părinții, trebuie să îl susțină, să îi vorbească pe un ton cald pentru a-i câștiga încrederea", ne-a mai spus dentistul constănțean.

Cum decurge prima vizită la dentist

Dr. Radu este de părere că prima ședință la dentist a copilului ar trebui să fie una de recunoaștere în care să i se prezinte cabinetul, instrumentele și medicul, pentru a se familiariza cu locul. "Contează și ambientul. Ar fi bine ca sala de așteptare să fie decorată adecvat vârstei celor mici, cu jocuri sau jucării atractive care să le distragă atenția de la eventuala teamă față de dentist", mai spune dentistul.

Primele informații pe care le află cei mici în cabinetul stomatologului sunt legate de igiena danturii și importanța periajului. În plus, copilul nu trebuie speriat, de la prima ședință, cu intervenții dureroase. "Se începe cu manevre ușoare, de scurtă durată, nedureroase. De asemenea, este important ca în timpul consultației, copilul să fie încurajat și ajutat de însoțitorul său, care trebuie să evite cuvinte precum durere sau frică", afirmă dr. Florentina Radu.

Ce trebuie să mănânce copiii pentru o dantură sănătoasă

Unul dintre primele lucruri despre care medicul dentist va vorbi cu părinții la prima consultație este alimentația potrivită pentru a menține dinții sănătoși. "De exemplu, sugarii sunt hrăniți în mare parte la sân sau cu biberonul. Ceea ce mulți părinți nu știu, însă, este faptul că biberonul poate fi dăunător pentru sănătatea danturii. Le recomandăm ca după fiecare masă să curețe dinții celor mici", mai spune stomatologul.

Totodată, copiii nu ar trebui să bea sucuri naturale mai mult de 2 - 3 ori pe zi și să evite băuturile carbogazoase. În ceea ce privește dulciurile, dentistul nu le interzice complet. "Ar trebui evitate dulciurile care au o concentrație ridicată de zahăr, în rest, copilul poate mânca ceva dulce după masa principală, cu condiția să fie spălat imediat pe dinți", explică dr. Florentina Radu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Mai 2012
Stire din Diverse : Supa  de cartofi dulci cu praz
Sâmbătă, 05 Mai 2012
Stire din Monden : Laurette a rămas fără bonă
Pagina a fost generata in 2.2591 secunde