File de istorie…

Cum a fost nimicit cuibul de legionari din Constanța. Mărturii de la istoricul eveniment

2242
3

Articole de la același autor

La cei 90 de ani ai săi, profesorul Traian Petcu se poate mândri că sub ochii lui s-a scris istoria Constanței, la unele dintre evenimentele marcate de istorici fiind chiar părtaș.

Zilele trecute, ne-a povestit cum, în iarna anului 1941, în timp ce se întorcea de la școală, pe str. Călărași, unde se află actualul sediu al RAJA, a asistat la împrăștierea cuibului de legionari.

"Țin minte că erau minus 20 de grade Celsius, iar legionarii ieșiseră în stradă în bustul gol și fredonau cântece mobilizatoare. De fapt, la parterul actualului sediu în formă de hidroavion, la fel ca și sediul Radiovacanța, se afla cantina membrilor Partidului Comunist, iar la etaj divizia de legionari. Întâmplarea a făcut să văd cu ochii mei cum au fost dărâmați legionarii. Mi-amintesc că legionarii refuzau să se predea, dar când au văzut că armata bagă ghiuleaua în tanc au cedat", a mai adăugat prof. Petcu.

Într-adevăr, în lucrarea sa de doctorat "Mișcarea Legionară în Dobrogea, între 1933 - 1941", Puiu Dumitru Bordeiu descrie evenimentele din 22-24 ianuarie 1941. "În dimineața zilei de 22 ianuarie 1941, generalul Hugo Schwab - prefectul județului Constanța - a raportat telefonic șefului de cabinet de la Președinția Consiliului de Miniștri că armata deține controlul asupra tuturor instituțiilor publice și este în măsură să preîntâmpine orice manifestări anarhice legionare", se arată în lucrare.

Din care am mai reținut că la 22 ianuarie 1941, singurul punct de rezistență legionară din Constanța era sediul organizației județene a Mișcării, în care se baricadaseră, cu o zi înainte, aproape 300 de membri ai acesteia, având asupra lor arme, muniții și provizii de alimente. Întrucât Gheorghe Stoia, șeful organizației județene, a refuzat predarea sediului și depunerea armelor, forțe ale Diviziei a IX-a din compunerea Corpului II Armată au înconjurat clădirea, izolându-i pe legionarii baricadați în interior. Legionarii din oraș au încercat, fără succes, să ofere sprijin celor baricadați în sediul gardist local de pe str. Călărași nr. 20 și să îndemne soldații să întoarcă armele împotriva ofițerilor care îi condamnau.

În după-amiaza zilei de 24 ianuarie 1941, cei 300 de legionari baricadați s-au predat armatei, fără a se înregistra vreun incident, întrucât nu mai aveau nici o șansă de a opune rezistență unor forțe armate net superioare ca număr și dotare. Majoritatea acestora erau aromâni și proveneau din rândul unor categorii socio-profesionale diverse: muncitori, marinari, meseriași, funcționari particulari, agricultori. Ion Papaianus, ajutorul primarului municipiului Constanța, el însuți legionar, i-a convins pe cei baricadați să depună armele. La dezarmarea lor a fost prezent și consulul Emil Geiger, însoțit de doi ofițeri germani, veniți pentru a-i convinge să nu opună rezistență și să evite, astfel, eventuale pierderi de vieți omenești.

Comentează știrea

dr akon
21 iunie 2014
aromani

Toti erau aromani!Ce dracu profesore spui prostii.Erau destui aromani printre ei dar nu majoritatea.La fel si cei din rezistenta anti comunista din Dobrogea nu erau numai aromani.Arunci vorbe

Lute
21 iunie 2014
PCR

Cantina Partidului Comunist ???

Gabriel
21 iunie 2014
Adevarul

Adevarul Miscarii Legionare il stiu cu precadere fostii comunisti! Doua aspecte de importanta capitala : Miscarea nu a fost catalogata de Tribunalul de la Nurenberg ca homicida!; Triunghiul Miscarii Legionare a fost Noica Cioran si Eliade plus Staniloaie! Despre ce vorbim?despre analfabetii comunisti prezenti si azi la conducerea Romaniei ??

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5748 secunde