Copilul face pipi în pat? Iată de ce trebuie să mergi la doctor

732
1

Articole de la același autor

Dacă prichindelul a împlinit doi ani, dar încă mai folosiți scutece sau se scapă noaptea în pătuț, este o problemă și trebuie neapărat să vă adresați medicului pediatru. Urinatul noaptea în pat sau enurezisul, cum este cunoscut în termeni medicali, trebuie tratat pentru a nu da complicații ulterioare.

Enurezisul este recunoscut cu ușurință de părinți. "Copilul udă chiloțeii, ori nu le spune de nevoia de a urina, părinții fiind astfel nevoiți să pună scutece absorbante acestuia și după vârsta de doi - trei ani. Aproximativ 20% dintre copiii cu vârste peste cinci ani au enurezis, mai frecvent nocturn, iar incidența este mai mare în rândul băiețeilor", a explicat dr. Claudia Suciu, medic specialist pediatru în cadrul Centrului medical Iowemed. Atenție! Enurezisul nu înseamnă doar emisiile involuntare din timpul nopții, acestea pot avea loc și în timpul zilei.

Unii părinți pun această proble-mă pe seama vârstei celui mic sau a unei sperieturi recente. Cauzele urinării involuntare pot fi, însă, multiple, ba chiar sunt situații când și medicii se confruntă cu dificultăți în evaluarea și abordarea clinică a afecțiunii.

"Printre cele mai frecvente cauze menționez: cele de tip emoțional, genetic, anomalii ale somnului, malformații sau infecții ale căii urinare, anomalii hormonale, ale coloanei vertebrale", a adăugat medicul specialist.

Investigarea constă, într-o primă etapă, în stabilirea istoricului medical. "Datele anamnestice corecte sunt foarte importante în evaluarea inițială, examenul obiectiv riguros va identifica o posibilă cauză, iar ulterior se vor recomanda investigații de laborator și, eventual, consultații interdisciplinare, la neurolog, psiholog, psihiatru sau endocrinolog", a mai afirmat dr. Suciu.

Deși pare o problemă minoră, despre care unii părinți consideră că va trece cu timpul, dr. Claudia Suciu a explicat de ce este important să se intervină și să fie corectată din timp: "Pot să apară complicații. Cea mai frecventă complicație este de ordin psihologic, copilașul riscă să devină introvertit, retras, să-i scadă respectul de sine, să refuze integrarea în grupuri, deci implicații sociale destul de serioase, pe termen lung".

Este necesar tratament

Tratamentul constă, într-o primă etapă, într-o corecție igieno-dietetică. "Vorbim despre corecția meselor, a conținutului acestora, a consumului de lichide după ora 18,00. Această etapă este pentru toți copilașii cu enurezis. Pentru o parte dintre copii vor fi necesare și altfel de terapii: terapia tulburărilor de comportament, terapia medicamentoasă, psihoterapia sau intervenția chirurgicală, în cazul ano-maliilor congenitale", a mai precizat dr. Suciu.

"Există soluții pentru orice problemă. Trebuie doar să o sesizăm din timp", a încheiat dr. Claudia Suciu. 

Comentează știrea

un om
3 august 2013
tupeu de medic

cunosc o persoana care are certificat de handicap gr 2 pentru-ca ..face pipi in pat noaptea .. e strigator la cer

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Iulie 2013
Stire din Diverse : Somnul bebelușului:  greșeli de evitat
Joi, 01 August 2013
Stire din Sănătate : Copilul respiră șuierat?
Pagina a fost generata in 0.6159 secunde