Cinemascop a fost un succes. Oamenii sunt dornici de filme în aer liber

900
Cinemascop a fost un succes.  Oamenii sunt dornici de filme în aer liber - cinemascop1-1533564564.jpg

Articole de la același autor

Au fost cinci zile pline pentru localnici, dar și pentru turiștii din Eforie Sud și celelalte stațiuni de pe litoral, care s-au bucurat de seri de film în Grădina de vară, proaspăt redeschisă de către Centrul Ceh București. Organizatorii spun că "Cinemascop", care tocmai ce s-a încheiat, este mai mult decât un festival, proiectul aducând în atenția publicului situația cinematografelor în aer liber de pe litoral, demonstrând în același timp că repunerea în funcțiune a acestor spații nu este doar un vis frumos.

Mai mult decât atât, s-a observat că festivalul de film a fost primit cu entuziasm de public, iar pe durata festivalului, pe porțile cinematografului au intrat în jur de două mii de persoane, fie pentru atelierele de copii, pentru proiecție sau doar pentru a vedea cu ochii lor că acest demers chiar a luat formă.

Mai mult decât atât, în prima seară de festival, grădina s-a dovedit prea mică pentru numărul de oameni dornici să vadă un film la malul mării. Reacțiile au fost pozitive și încurajatoare, multe persoane depănând amintiri despre perioada în care grădina funcționa. Peste 500 de persoane au luat parte la deschidere, aplauzele lor demonstrând că un astfel de proiect este necesar și dorit. Zilele următoare au continuat cu succes, sala fiind plină până în ultima zi.

Cu ocazia festivalului, Centrul Ceh a făcut cunoștință și cu doi dintre foștii angajați ai cinematografului, doamna Marcela, cea care a vândut bilete timp de 40 de ani, din 1964 până în 2004, când grădina a fost închisă și domnul Marian, care a fost proiecționist între 1981 și 1994. Cei doi au acordat câte un interviu care a fost proiectat înaintea filmelor din weekend, fiind invitați pe scenă și aplaudați cu admirație de cei care i-au cunoscut și nu numai. De asemenea, la festival a fost și un invitat special, regizorul filmului Charleston, Andrei Crețulescu, care a făcut o scurtă introducere, emoționat fiind la rândul său de conceptul acestui proiect.

Acum, la final, organizatorii au realizat că și oamenii sunt preocupați de acest subiect, respectiv dispariția cinematografelor în aer liber sau închise. În același timp, de-a lungul timpului s-a demonstrat că accesul la cultură este dificil în acest tip de locații, unde oamenii sunt deschiși către a vedea un film pe ecran mare seara, lucru care a fost demonstrat în urma numărului mare de spectatori și al numeroaselor impresii pozitive de luna aceasta.

"Un alt obiectiv al acestui proiect a fost atragerea atenției asupra clădirilor abandonate, care au potențial de a fi refolosite, cu atât mai mult când vine vorba de grădinile de vară ce poartă o importantă valoare arhitecturală și culturală. Cinemascop este mai mult decât un festival de film, servind ca inspirație pentru noi inițiative de acest gen", au mai spus reprezentanții Centrului Ceh.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4263 secunde