Cetatea Râșnov, lăcaș de odihnă culturală

400

Articole de la același autor

În inima munților Bucegi, la câțiva kilometri de Bran și Moeciu, tronează mândră Cetatea Râșnov, de unde puteți privi peisaje montane spectaculoase. Mai exact, după ce ați intrat în orașul Râșnov trebuie să căutați Bulevardul Unirii, iar de acolo să urcați prin serpentine până ajungeți la porțile cetății.

După 500 de ani de existență, cetatea este încă parfumată cu un aer medieval, având la bază un stil arhitectonic simplu, apropiat de construcția caselor obișnuite adaptat cerințelor de fortificare. Ca material de fortificații au fost întrebuințate piatra și cărămida, înălțimea zidurilor este de 5 metri, iar lățimea cea mai mare o prezintă zidul sudic, care în unele locuri are un metru și jumătate.

Zidurile, ca și turnurile, erau acoperite cu țiglă pentru a preveni incendiile provocate de asediatori. Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care îl înconjoară, fapt care imprimă zidului cetății profilul unei masive centuri zimțate.

Cetatea este alcătuită dintr-o incintă exterioară amplasată în fața zidului estic al cetății, mărginită de un zid fortificat și dotat cu un turn pătrat, și dintr-o incintă interioară care este înconjurată de zidurile și turnurile cetății.

Din trei părți, sud, vest și nord, zidurile sunt mărginite de pante abrupte de circa 150 m înălțime, foarte greu de urcat. Întreaga incintă superioară este apărată de turnuri exterioare grupate pe latura de nord și colțul de vest.

Curtea interioară a cetății este brăzdată de cărări înguste, din piatră, ce șerpuiesc printre casele acoperite cu țiglă. Felinare prinse în zidurile înalte și îngălbenite străjuiesc drumurile. În interiorul incintei se păstrează ruinele a peste 30 de case menite să-i adăpostească pe locuitorii așezării sau bunurile acestora. Din ele amintim școala, capela și locuința preotului.

În interiorul cetății turiștii pot vizita muzeul de artă feudal în care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epocă, porturi specifice secolului dar și câteva obiecte mai neobișnuite pentru timpul nostru, dar comune în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, cum ar fi: o mască de tortură și un jug pentru transportarea prizonierilor. Îți poți încerca de asemenea priceperea în tirul cu arcul sau pe una din țintele din hârtie. Se pot cumpăra numeroase suveniruri, bijuterii din pietre semi-prețioase, obiecte de artă sau cărți cu referire la istoria și tradițiile locului.

Turiștii care vor să ofere ceva cetății pot planta într-un mic scuar din curtea interioară un fir de trandafir. În schimb, numele său va rămâne scris pe o plăcuță, alături de floarea sădită.

Prima mențiune documentară despre Râșnov datează din anul 1331, iar în Evul Mediu și în Epoca modernă se numără printre cele 12 sate ce formau districtul Brașov, pomenit în documente la 1377.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Cartofi  cu ou și spanac
Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Când îl ducem la dentist pe cel mic
Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Budincă de cartofi la cuptor
Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Ce surprize pregătește  Teatrul de Stat
Pagina a fost generata in 3.1481 secunde