Cel mic nu se dezlipește de fusta mamei. Ce-i de făcut

126
Cel mic nu se dezlipește de fusta mamei. Ce-i de făcut - nusedezlipestemama-1405693085.jpg
Psihologii sunt de părere că astfel de situații apar, în general, și din cauza atitudinii părinților, care oscilează între a alege autonomia, gândindu-se că dacă micuțul devine mai repede oarecum independent va fi scăpat din mână. Există și mame care consideră că dacă micuții nu se descurcă fără ele, asta s-ar traduce printr-o dovadă a iubirii pe care le-o poartă odraslele!

Specialiștii Copilul.ro sunt însă de părere că părinților trebuie să le fie clar că încurajarea unui copil spre autonomie este, de fapt, o formă de a-l învăța să se detașeze și să conștientizeze existența celor două părți: părinți și copii, iar aceasta se poate construi pas cu pas, când părinții și copilul sunt fericiți împreună. Încurajarea din partea părinților îi ajută pe micuți să depășească dificultățile, să se aventureze, pe când protecția exagerată îi împiedică să cunoască tot ceea ce îi înconjoară, fiind o frână în dezvoltarea lor naturală.

Excesul de libertate

Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că și excesul de libertate în cazul unui copil mic ar putea avea același efect asupra copilului. Ce-i de făcut, totuși, pentru a fi bine pentru ambele părți? În primul rând, indiferent de situație, copilul trebuie încurajat să meargă înainte. De exemplu, ca părinți ai unui copil mic, puteți să plecați împreună să recunoașteți un loc nou și să-i dați repere precise. Trebuie să-i arătați exact traseul pe care să se întoarcă acasă, căci noile experiențe sunt bune numai dacă nu forțați nota. Dacă îi este teamă de apă, mai ales că suntem în plin sezon estival, încercați să-l obișnuiți treptat cu apa, făcând acest lucru împreună, căci va prinde curaj și se va aventura.

Avantajele și dezavantajele autonomiei

Este adevărat, autonomia oferă copilului posibilitatea de a gândi altceva și de a exprima lucrurile pe care le simte, iar părintele e bine să-i fie complice. În timp ce copilul dependent de părinți se teme de tot ce este nou, cel autonom vrea să-și depășească limitele, nu se controlează și merge până intră în bucluc! De aceea, atât protecția, cât și libertatea excesive sunt îngrijorătoare, iar copilul poate deveni coleric dacă dumneavoastră, părinții, nu veți căuta să aveți un echilibru, o măsură în atitudine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Iulie 2014
Stire din Diverse : Nu tratați copilul ca pe un om mare
Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Ce gustare îi dai copilului
Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Idei pentru vacanța de vară
Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Cum ajuți copilul aflat la pubertate
Pagina a fost generata in 1.8273 secunde