Cel mai faimos covor oriental poate fi văzut la moscheea din Piața Ovidiu

766
Cel mai faimos covor oriental poate fi văzut la moscheea din Piața Ovidiu - 6d9aa24e4e1bd900a7125cf8b97299c5.jpg

Articole de la același autor

Pe lângă alte obiective turistice care se află în municipiul Constanța, cei care vin pe litoral pot vizita Moscheea din Piața Ovidiu.
Construcția a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Lucrările s-au încheiat în 1912, iar inaugurarea a avut loc în prezența regelui. Moscheea Carol I, așa cum se numește obiectivul în prezent, a fost construită pe locul unei mai vechi geamii ce purta numele Sultanului Mahmud al II-lea.
În prezent, credincioșii musulmani o mai numesc și "Kral camiy" sau "Geamia Regelui".
Monumentul a fost construit de arhitectul Victor Ștefănescu luând ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia. Construcția a fost realizată din beton armat, în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale românești și este prima clădire de beton armat construită în România.
Turiștii pot vizita întâi interiorul moscheii, unde se află o frumoasă pictură murală, dar și alte obiecte de artă. De asemenea, aici se află cel mai faimos covor oriental, primit ca donație din partea Turciei. Acesta provine din insula Ada Kaleh și are o vechime de peste 200 de ani. Covorul impresionează prin mărimea sa (9 m x 16 m, în total 144 mp) și prin greutatea sa de 500 de kilograme. Acest covor masiv a fost lucrat manual de o tânără, timp de 17 ani, în renumitul centru de artizanat Hereke, din Turcia și a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid.
Înainte de plecare, cei care vor să admire de la înălțime panorama orașului Constanța, dar și Portul Tomis, pot urca cele 140 de trepte pentru a ajunge în vârful minaretului. Acesta este construit în stil maur și are o înălțime de 47 de metri.
Costul unui bilet pentru intrarea la moschee este de patru lei pentru adulți și doi lei pentru copii, studenți și elevi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 11 Iulie 2009
Stire din Diverse : Copiii și frica de apă
Pagina a fost generata in 2.8759 secunde