Ce pățește creierul nostru atunci când avem o dietă săracă în carbohidrați?

334
Ce pățește creierul nostru atunci când avem o dietă săracă în carbohidrați? - dietafaracarbohidrati-1486131543.jpg

Articole recomandate

Dieta fără carbohidrați este la modă. Din cauza modului în care funcționează creierul uman, dietele sărace în carbohidrați ar putea afecta abilitatea cognitivă. În ceea ce privește alimentele, creierul este un consumator mofturos. La fel ca un copil ce poftește dulciuri, creierul preferă molecule simple de zahăr, adică glucoză, iar atunci când creierul nu obține glucoză, devine ursuz și distrat. Deoarece corpul creează glucoză cel mai ușor prin metabolizarea carbohidraților, devine plauzibilă ipoteza conform căreia limitarea consumului de carbohidrați afectează funcționarea cognitivă, scrie descopera.ro.


"Creierul are nevoie de glucoză pentru energie, iar dietele sărace în carbohidrați pot fi dăunătoare învățatului, memoriei și gânditului", a explicat Holly A. Taylor, profe-sor de psihologie la Universitatea Tufts.


Deși creierul preferă să folosească glucoza, după patru zile de deprivare de carbohidrați creierul își satisface aproximativ 70% din "foame" cu corpi cetonici, resturile ce apar atunci când acizii grași sunt descompuși de ficat. Majoritatea studiilor sugerează că, după câteva săptămâni de acomodare, creierul poate funcționa destul de eficient cu acest combustibil.


Ținută pe termen scurt, dieta fără mulți carbohidrați este în regulă. Nu și pe termen lung. 


În unele cazuri, cercetătorii au arătat că dietele sărace în carbohidrați pot aduce îmbunătățiri în funcționarea cognitivă atât la oamenii vârstnici cât și la șobolani, în comparație cu dietele tradiționale. 


Dar concluzia este următoarea: adulții care doresc să slăbească ar putea beneficia atât ca greutate, cât și ca cogniție în urma unei diete sărace în carbohidrați, însă persoanele ce au creierele încă în faza de dezvoltare ar trebui, cel mai probabil, să se ferească de aceste diete.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7547 secunde