CAVE 2, un sistem de realitate virtuală cu rezoluții gigantice și suport 3D

177
CAVE 2, un sistem de realitate virtuală cu rezoluții gigantice și suport 3D - cave-1364134113.jpg
Spre deosebire de domeniul multimedia pentru consumatorii obișnuiți, unde au încercat fără prea mare succes să se impună în mai multe rânduri, sistemele de realitate alternativă au avut parte de implementări fructuoase în domeniul profesional, acolo unde prezența virtuală este de preferat pentru că mediul real care ar trebui analizat este prea mic, prea mare sau inaccesibil. 

Unul dintre pionierii sistemelor CAVE (Cave Automatic Virtual Environment) actuale, care a început să ofere soluții industriale pentru realitatea alternativă încă din 1992, Electronic Visualization Laboratory a finalizat la sfârșitul anului trecut prima implementare a versiunii 2.0 a platformei CAVE. Păstrând ideea originală a modului de funcționare și operare, CAVE2 este un sistem mult mai puternic și mai spațios, acesta oferind rezoluții mai mari și o imersiune 3D superioară.

O "sufragerie" dedicată realității virtuale 

Dacă sistemele CAVE clasice folosesc un sistem de proiectoare pentru afișarea de imagini pe pereții unei camere, CAVE 2 folosește un ansamblu de monitoare cu rezoluție mare. Spațiul cilindric, cu un diametru 7,3 metri și o înălțime de 2,4 metri, este tapetat cu 72 de ecrane LCD cu rezoluție mare pentru a oferi un mediu virtual cu o acoperire de 320 de grade. 

Fiecare din aceste monitoare oferă o rezoluție de 14720 x 9824 pixeli în modul 2D sau jumătate din aceasta, adică 7360 x 4912 pixeli, în modul 3D, care necesită și purtarea unor ochelari polarizați. Sincronizarea mișcării în acest mediu cu informația afișată pe ecran este asigurată de un sistem de urmărire cu zece camere foto, iar sunetul este asigurat de un sistem surround cu 20 de difuzoare. 

Acest mediu virtual este motorizat de 36 de calculatoare puternice, acestea putând folosi rezoluția imensă a sistemului pentru afișarea unor medii prea mici, cum ar fi interiorul corpului uman, prea mari, cum ar fi cercetarea exoplanetară, sau prea dificile, cum ar fi cartografia speologică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2257 secunde