Excursii pentru turiști

Capidava, "cetatea de la cotitură"

757
1
Capidava,
Cetatea Capidava este unul din locurile pe care trecătorii pășesc pe istorie, aflat la jumătatea distanței dintre Cernavodă și Hârșova. Fermecătoare ca un apus de soare, cetatea ascunde în zidurile ei povești de milenii.

Mulți se întreabă ce pot vedea la o cetate mai mult decât niște bucăți de piatră. Scormonind puțin în stratul de profunzime vor găsi farmecul și utilitatea unei călătorii la Capidava.

Ignoranța față de trecut ne face să fim ca niște frunze în vânt, ca niște oameni fără identitate.

Puțini știu că această adunare de bolovani a oferit apărare împotriva atacurilor barbare și a favorizat în imediata apropiere dezvoltarea unui centru civil.

Capidava, tradusă prin "cetatea de la cotitură", face parte din seria de castre și cetăți ridicate în timpul lui Traian la începutul secolului doi d.H, în cadrul măsurilor de organi-zare a frontierelor dunărene.

De asemenea, cetatea a constituit și un centru de comunicare pentru geții din Dobrogea și cei din Câmpia Munteană, fapt confirmat și de arheologi.

Transformările Capidavei

Potrivit descrierii din Circuitul Romanității, program lansat de Consiliul Județean Constanța, castrul a fost distrus în secolul trei d.H de atacurile carpato-gotice și a trebuit să fie reclădit în întregime.

Planul cetății, ale cărei ruine sunt astăzi admirate, avea ziduri groase de peste 2 metri, turnuri înalte de aproape 11 metri și un port amenajat în terasă.

În secolul șase, după pârjolirea cetății de către huni, nu a mai fost posibilă refacerea totală și a fost construit un fort mic.

Arheologii au scos la iveală traseul zidului acestui fort.

După atacurile slave, cetatea a fost complet distrusă și părăsită.

În timpul Imperiului Bizantin, peste ruinele așezării fortificate romane se ridică o cetate de țărani grăniceri, care durează până în secolul 11.

Ce pot vedea turiștii?

La intrarea în incintă, pe partea dreaptă, vizitatorii pot vedea urmele unor construcții de epocă romano-bizantină: magazii, locuințe, un hipocaust, iar la stânga fortul și construcțiile sale.

În interiorul cetății, pătrunzând pe poarta principală de sud, pe partea dreaptă se află o zonă rezidențială din epoca romană târzie. Aceasta constă în construcții dispuse în jurul unor piațete private, prevăzută cu portițe, culoare de acces și canale de scurgere. Două dintre aceste spații de locu-ire erau dotate cu instalație de încălzire, aferentă unor băi private.

Alte obiective arheologice importante ale cetății sunt basilica romano-bizantină din colțul de nord al cetății ca și instalația portuară a Capidavei, aflată pe malul Dunării, în dreptul cetății.

Până pe 1 septembrie, ghidajul vizitatorilor pe cetate poate fi făcut de către unul dintre profesorii care participă la săpăturile arheologice, fie de unul dintre studenți, masteranzi și doctoranzi care lucrează anual pe șantier.

Alexandra COJOCARU

Comentează știrea

3D
24 august 2011
Care "barbari"?

Aflam din articol ca cetatea Capidava este situata la "jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda" si scopul construirii ei a fost sa apere Imperiul Roman de atacurile barbarilor. Pai daca a fost construita in Dobrogea, pe malul Dunarii, inseamna ca barbarii se aflau in vest, adica in Baragan! Si cine erau acei barbari? Nimeni altii decat getii, adica tocmai o ramura importanta a stramosilor nostri. Incepe sa se faca lumina...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 August 2011
Stire din Diverse : Concert Loredana & Agurida în Mamaia
Pagina a fost generata in 1.8401 secunde