Când îl ducem la dentist pe cel mic

750
Când îl ducem la dentist pe cel mic - dentist-1321635700.jpg
Fiecare dințișor ieșit este o izbândă, mai ales că, odată cu sosirea lui, dispar și nopțile nedormite și stările febrile ale bebelușului. Până pe la vârsta de un an, tot ies dințișori. Așa că aceasta ar trebui să fie vârsta la care are loc și prima vizită la dentist. Medicul stomatolog poate vedea dacă dentiția se dezvoltă normal și poate sesiza dacă sunt probleme.

Cariile dentare se pot instala foarte devreme, mai ales că spălatul pe dinți dimineața și seara este aproape imposibil la bebeluși. Însă îngrijirea cavității bucale începe dinaintea apariției dentiției. Gura bebelușului trebuie igienizată zilnic, începând cu primele zile de la naștere. Acest lucru se face cu ajutorul unor comprese înmuiate în ceai de mușețel sau de gălbenele, înfășurate pe deget.

Un sfert din copii au cel puțin o carie

Ulterior, periajul dinților începe odată cu apariția primului dinte. Se folosește o pastă de dinți fără fluor, iar periuța se fixează pe degetul arătător sau mic.

"Este recomandată familiarizarea copiilor încă de mici cu periuțele și cu pasta de dinți, mai ales că oferta este acum foarte bogată. Este bine să se folosească un set special de periuțe, din cauciuc moale, numai bune de ros", explică dr. Claudia Pancu, medic specialist.

Caria dinților temporari este o afecțiune foarte des întâlnită la copii, mai ales din cauza obiceiurilor alimentare. Conform statisticilor, aproximativ 20% dintre copiii de doi ani au cel puțin o carie. Cu cât alimentația copiilor este mai nesănătoasă, cu atât crește predispoziția la carii și pierderea dinților.

Sigilarea dinților, o soluție de prevenire

"Pentru a preveni apariția cariilor dentare, se poate recurge la sigilarea dinților. Procedura constă în aplicarea unui material pe fața ocluzală a dinților. Astfel, scade aderența alimentelor pe suprafața dinților. Este un tratament simplu, ușor de realizat, care nu afectează dintele. La trei - patru ani, se pot sigila molarii de lapte, la șase - șapte ani, molarii permanenți, iar la 11 - 13 ani, se vor sigila molarii doi și premolarii", mai precizează medicul stomatolog. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : 80% dintre boli pot fi depistate de dentist
Marţi, 08 Februarie 2011
Stire din Sănătate : Ața dentară vă prelungește viața
Pagina a fost generata in 0.2309 secunde