Bunele maniere se învață din leagăn

1165
Bunele maniere se învață din leagăn - b919ca32fd6d962319b3a33515ac8cec.jpg
Nu așteptați să nu vă mai înțelegeți cu cel mic pentru a începe să impuneți reguli și să stabili limite. Pentru a avea un copil manierat și cu un comportament pozitiv trebuie să începeți să-l educați în acest sens încă de foarte mic.

A învăța un copil bunele maniere și cum să se comporte cu părinții, colegii sau profesorii nu este atât de greu pe cât pare. Sunt părinți care consideră că aceasta este sarcina cea mai grea. Psihologii îi contrazic: este o misiune simplă, dar care trebuie urmărită în permanență.
În primul rând, contează ca de mic să-i impuneți copilului niște limite. Dar nu folosind negativul - "Nu ai voie să mergi la joacă pentru că așa spun eu!". Din contră, psihologii vă sfătuiesc să-i explicați celui mic că este important să facă ordine în camera lui și abia apoi poate merge să se joace. Explicați-i, dar și faptul că există consecințe ale nerespectării regulii, și anume faptul că nu va putea ieși la joacă cu prietenii. Nu trebuie să uitați însă să-l lăudați atunci când respectă regula impusă. Prin această metodă "se determină înrădăcinarea comportamentului pozitiv la copil".

Violența se poate dezvăța
În jurul vârstei de trei ani copiii încep să manifeste sentimentele negative, să-și arate supărarea, frustrarea sau furia. Le arată însă prin forma primitivă, singura pe care o cunosc: aruncă lucruri, lovesc, mușcă, sparg. Dacă ar știi să exprime verbal sentimentele, aceste manifestări s-ar diminua considerabil. De aceea, părinții trebuie să-i învețe pe cei mici să-și exteriorizeze trăirile prin vorbe și în același timp să și le controleze.

Nu are răbdare când vorbiți la telefon?
Iar bunele maniere se învață explicându-i aspecte simple ale relațiilor cu ceilalți. De exemplu, îl puteți învăța să aibă răbdare, să-și aștepte rândul. De multe ori când vorbiți la telefon sau mergeți într-o vizită, cel mic insistă să vă facă atentă, pentru a vă întreba ceva. Este un bun prilej pentru a spune celui mic că este frumos să aștepte ca mama să termine conversația cu cealaltă persoană. Chiar dacă, inițial, micuțul se va simți supărat sau frustrat, dacă îi veți răspunde la toate întrebările, va ajunge să înțeleagă că nu este o problemă dacă are răbdare câteva minute.

Cum se comportă la masă
Tot de la vârste fragede îl puteți învață să nu vorbească cu gura plină. Este plăcerea copilului să vorbească în timpul mesei. Trebuie să vă povestească tot ce a făcut la joacă, să vă întrebe despre una și alta. Explicați-i că nu este politicos să vorbească cu gura plină sau să plescăie. De asemenea, treptat, se poate deprinde să ureze "poftă bună" înainte de a începe să mănânce sau să stea drept în scaun. După ce a terminat de mâncat, rugați-l să vă ajute la strânsul mesei.
De asemenea, cu răbdare îl puteți învăța să nu lase o ușă să se trântească atunci când iese din încăpere, să spună mulțumesc când cineva îl ajută și să fie punctual atunci când stabilește că merge undeva cu prietenii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Arsenic în hrana copiilor
Marţi, 05 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum tratați un "ochi leneș"
Pagina a fost generata in 0.7409 secunde