ATENȚIE PĂRINȚI! Obezitatea infantilă poate duce la boli grave

458
1
ATENȚIE PĂRINȚI! Obezitatea infantilă poate duce la boli grave - copiiobezi-1358524146.jpg
Atenție la alimentația copiilor! Copiii obezi sau supraponderali sunt predispuși la o greutate corporală mare și la vârsta adultă, dar au și o înclinație către afecțiuni precum diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardiovasculare și probleme ortopedice încă de la o vârstă tânără.


Sunt obez sau supraponderal?

"În general, se consideră obez un copil a cărui greutate depășește cu 20% greutatea ideală. Excesul cu 10% față de ideal se definește cu termenul de "suprapondere". Principalele cauze ale instalării obezității sunt alimentația incorectă și lipsa activității fizice. Doar la un procent minim de copii obezi, excesul de greutate este secundar unor tulburări endocrine sau unor anomalii genetice", a explicat conf. dr. Cristina Mihai, diabet-nutriție pediatrică, în cadrul clinicii Medicover din Constanța.

10 - 11 ore de somn pe noapte ajută la prevenirea obezității infantile

Studii recente au dovedit că somnul insuficient favorizează apariția obezității, motiv pentru care se recomandă respectarea orelor de somn. Este vorba despre 11 ore/zi pentru copiii sub 5 ani, respectiv 10 ore de somn/zi pentru copiii intre 5-10 ani, susțin specialiștii Medicover.

"Problemele de somn ale copiilor sunt printre cele mai distructive probleme cu care se poate confrun-ta o familie. Copilul nu este singurul care suferă ci îi va antrena în aceas-tă suferință pe toți cei din jurul său.

Pentru a avea o rutină bună de somn:

Păstrează un program regulat pentru culcare și ora de trezire.

Fii consecvent în aplicarea rutinei de somn! În primii ani o poveste sau mai târziu o activitate relaxantă vor încuraja un somn bun.

De la început încurajează copilul să adoarmă singur, în patul lui.

Urmează și tu aceste reguli în ceea ce privește somnul. Încearcă să ai un somn odihnitor pentru a putea funcționa optim în timpul zilei", completează dr. Cristina Mihai.

Pachetul de acasă combate tentația mâncării de la fast-food

Alimentația necorespunzătoare vârstei și a nevoii de creștere a copiilor este primul factor care duce la creșterea în greutate.

Copiii mănâncă alimente multe și de proastă calitate! Aceasta este concluzia la care au ajuns medicii nutriționiști în urma analizării comportamentului alimentar al tinerilor.

"Una dintre cauze este tentația mâncărurilor de tip fast-food, alimente goale în valoare nutrițională însă bogate în aport de calorii. Dul-ciurile, cipsurile, junk foodul, primea-ză în alegerea copiilor, în detrimentul legumelor, al fructelor și al cerealelor sau lactatelor. Parte din vină este și a părinților care nu insuflă copiilor o înclinație către mâncarea sănătoasă, începând cu realizarea unui pachețel pentru pauza de prânz în locul banilor de buzunar cu care cei mici își cumpără tot felul de mâncăruri nesănătoase", completează dr. Cristina Mihai.

Joaca virtuală afectează creșterea armonioasă a copiilor

Lipsa activității fizice este o altă cauză a creșterii necontrolate în greutate!

Dacă în urmă cu 30 – 40 de ani copiii preferau jocul în aer liber, mersul pe bicicletă, înotul ca activități libere, generația actuală de copii preferă să înlocuiască tot mai mult mișcarea cu jocurile video, calculatorul, emisiunile TV, activități care sunt în defavoarea creșterii armonioase a copiilor.

"Implicarea părinților și educația dețin un rol deosebit de important în acest sens. Părinții trebuie să participe alături de copii la activități în aer liber, să-i susțină în desfășurarea unei activități fizice regulate, chiar în practicarea cu regularitate a unui sport. Mersul cu bicicleta sau cu rolele, înotul, tenisul pot deveni un mod de petrecere a timpului liber la care participă părinții împreună cu copiii. Jocurile de grup (fotbal, volei) sau de sezon (schi, patinaj) se pot de asemenea practica de către întreaga familie, în timpul liber sau în vacanțe", explică specialistul Medicover.

Problemele în familie duc la consumul necontrolat de alimente

Nu îi subestima pe cei mici! Copiii sunt extrem de receptivi față de climatul ce predomină în viața de familie, chiar dacă aparent părinții încearcă să îi protejeze de tensiunile cotidiene.

"Factorul psihologic are un rol important în apariția obezității la copii. Dintre cauzele psihologice care pot favoriza apariția acesteia amintim climatul familial tensionat, evenimentele traumatice precum decesul sau boala unei persoane dragi, divorțul părinților, intrarea în colectivitate. Consumul excesiv de alimente și creșterea în greutate a copilului poate fi o formă de expresie a depresiei acestuia sau a altor stări emoționale. Mâncatul apare astfel ca o modalitate de a evita suferința sa și neputința în raport cu ceea ce sunt ceilalți, cu înțelegerea lor, cu ceea ce așteaptă de la el", potrivit medicului. 


Comentează știrea

bahrim
19 ianuarie 2013
semnal

ATRAGETI ATENTIA CELOR CARE PENTRU A PUTEA AVEA PROFITURI CAT MAI MARI CRESC PUII CU HORMONI!!! HORMONI DIN CAUZA CARORA CRESTERA COPIILOR ESTE INFLUENTATA NEGATIV!!!!!! ATRAGETI ATENTIA DOMNILOR COMPANIILOR FARMACEUTICE CARE FAC ORICE PENTRU A PROMOVA SI VINDE MEDICAMENTELE DE CARE NOI DE FAPT NU AVEM NEVOIE!!!! (A SE VEDEA ATENTIONAREA DE GRIPA EXTREM DE PERICULOASA CARE VA APAREA EXACT IN LUNA FEBRUARIE !!!!!!! VACCINATI-VA!!!! NU VEDETI CA PUTE? ASTEA SUNT PROBLEME REALE DOMNILOR!!!!! SUNTEM PE CONT PROPRIU!!!! JUDECATI SI AVETI GRIJA DE VOI!!!!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Stire din Diverse : Cum îi dezvoltăm creativitatea copilului
Luni, 07 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Ce suferințe arată somnolența
Vineri, 04 Ianuarie 2013
Stire din Sănătate : Chinurile herniei de disc
Pagina a fost generata in 0.3492 secunde