Statistică îngrijorătoare:

Aproape 60% dintre copiii din țara noastră sunt obezi din cauza alimentației greșite

7298
1
Aproape 60% dintre copiii din țara noastră sunt obezi din cauza alimentației greșite - 96b5b96b1c3b44c41b406363e49d9b58.jpg
Procentajul copiilor obezi este în creștere și în țara noastră. Specialiștii spun că alimentația greșită și mai ales predilecția pentru grăsimile nesănătoase din meniurile fast-food încep să-și spună cuvântul: aproximativ 60% dintre tineri și copii sunt supraponderali. Cu toate acestea, nu eliminați grăsimile din hrană,
ci alegeți-le pe cele sănătoase.

Fiind în plin proces de creștere, copiii au nevoi energetice și nutriționale crescute. Dr. Doina Catrinoiu, șefa Clinicii de Diabet, Boli de Nutriție și Metabolism din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, a atras atenția că puține mai sunt cazurile în care necesitățile vârstei sunt respectate. Din contră, în alimentația micuților nu se mai ține cont de reguli, copiii mănâncă ce este la îndemână - de obicei preparate de tip fast-food, chipsuri etc. Dar alimentele preferate de copii, precum carnea grasă, produsele fast-food, brânzeturile, conțin grăsimi saturate. "Alimentația cu grăsimi nesănătoase, saturate, nu rămâne fără rezultat. Tocmai de aceea procentul copiilor supraponderali se îndreaptă către 60%. Modul de viață din care a fost eliminat sportul, în favoarea calculatorului sau televizorului, va duce la apariția unor generații de adulți bolnavi", a afirmat dr. Doina Catrinoiu.
Medicul a mai arătat că percepția privind grăsimile a fost interpretată greșit. Ca și în cazul adulților, grăsimile nu trebuie eliminate în totalitate din alimentația copiilor, ci doar selectate. Concret, alegeți ca hrană micuților produse care conțin grăsimi nesaturate, sursă de acizi grași.

Grăsimile favorizează asimilarea vitaminelor
Totodată, grăsimile ajută la asimi-larea vitaminelor. Astfel, vitamina D este esențială pentru că previne rahitismul, vitamina A ajută la sănătatea vederii, integritatea pielii și mucoaselor și asigură funcțio-narea normală a sistemului imunitar. Vitamina A este preluată din ficat, gălbenuș de ou, margarină, legumele galbene și portocalii, precum morcovii, ardeiul gras. De asemenea, importantă pentru dezvoltarea micuților este vitamina E, care se găsește în uleiurile vegetale și legume, iar vitamina K, cu rol în coagularea sângelui, este preluată din legumele verzi.

Grăsimi sunt și în laptele matern
Potrivit medicilor, încă de la naștere, hrana trebuie să conțină grăsimi. "Laptele matern este o sursă de grăsimi nesaturate", a specificat dr. Catrinoiu. Micuții sub trei ani au nevoie de grăsimi și de colesterol pentru dezvoltarea sistemului nervos. Esențiale sunt grăsimile care să găsesc în pește, crustacee, lapte de vacă, pentru că ajută la dezvoltarea creierului la copii.
Între doi și patru ani, specialistul spune că aproximativ 35% din caloriile zilnice trebuie să provină din grăsimi, în vreme ce după patru ani procentajul trebuie diferențiat în funcție de sex și activitate fizică depusă.
Importanța fructelor și legumelor nu trebuie ignorată, a atras atenția medicul. Obezitatea infantilă se instalează încă din primele luni de viață și poate fi observată foarte lejer la copii de până la trei ani, căci sunt rotofei. Medicul a arătat că dacă este lăsat să aleagă între fructe și biscuiți, prichindelul va alege ultima variantă, tot așa cum va prefera sucul în defavoarea iaurtului sau porția de cartofi prăjiți în locul preparatelor gătite în casă. Tocmai de aceea, copilul trebuie educat ce și cum să mănânce.

Comentează știrea

Chintoiu Andrei
7 iulie 2017
Cam multi grasi

Salut, 60% sunt cam multi, avand in vedere ca am 1,74 si 77-78 kg.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7782 secunde