Anul nou evreiesc 5770 a fost întâmpinat și la Constanța cu tradiționala urare "Shana Tova!"

1963
Anul nou evreiesc 5770 a fost întâmpinat și la Constanța cu tradiționala urare
"Shana Tova!", tradiționala urare de Anul Nou Evreiesc, a răsunat vineri seară și la Constanța. Așa cum obișnuiesc de ani buni, membrii Comunității Evreiești din Constanța s-au reunit la sediul comunității, unde au marcat așa cum se cuvine și cum tradiția o cere, trecerea în anul 5770, după calendarul ebraic.

Deși au mai rămas foarte puțini membri în comunitatea evreiască de la malul Mării Negre, sărbătorile nu trec neobservate pentru evreii din Constanța. Și, cu toate că pentru cei mai mulți dintre noi era o seară de vineri ca oricare alta, pentru evrei era sărbătoare: ajunul Anului Nou. Momentul bilanțului pentru fiecare în parte, cel al reevaluării vieții, atât din punct de vedere etic cât și religios, de rugăciune către Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut și de determinare a schimbării în bine, în Anul Nou care abia începe. Sărbătoarea Anului Nou la evrei sau Rosh Hashana stă sub semnul optimismului și în aceeași notă de optimism s-a desfășurat și întâlnirea de vineri seară. Președintele comunității, dr. Carol Friedmann, a făcut o scurtă prezentare a semnificației acestei mari sărbători, după care a citit și numeroase mesaje de la diferiți oficiali ai comunității din țară, dar și din patria mamă, Israel. Latura religioasă a fost și ea acoperită, astfel că, așa cum a menționat dr. Carol Friedmann, în cadrul eve-nimentului a fost programată și o rugăciune.
Sărbătoarea Anului Nou evreiesc durează două zile, iar primele zece zile care se scurg de la intrarea în noul an au o încărcătură religioasă aparte, culminând cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).
Orice moment religios al comunității evreiești din Constanța se rezumă, din păcate, la… improvizație, și asta pentru că nu există nici măcar un cantor care să oficieze, aici, la malul mării. Cât despre Sinagoga Ashkenazi, odinioară simbol al comunității evreiești din Constanța, lăcașul este astăzi în pericol de prăbușire.
Așa cum ne-a spus, însă, dr. Carol Friedmann, se fac demersuri pentru a începe reabilitarea clă-dirii. Până atunci însă, sediul comunității de pe strada Sarmisegetuza servește deopo-trivă drept loc de întâlnire pentru restrânsa comunitate evreiască din Constanța, dar și loc de rugăciune.
Menora, candelabrul cu șapte brațe, și un covoraș ros de timp, cu Steaua lui David brodată cu fir auriu la mijloc sunt, însă, mărturia unor tradiții care se încăpățânează să contribuie la diversitatea culturală dobrogeană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 21 Septembrie 2009
Stire din Diverse : Trei "zile dulci" pentru musulmani
Pagina a fost generata in 3.1772 secunde