Amintiri din copilărie. Ce forme, ce apetisante…

218

Articole de la același autor

Vă mai amintiți de vremurile în care mâncați caș pe prispa bunicilor? Ce deliciu, ce forme… Fiecare arăta altfel și toate la fel de frumoase și apetisante… Din păcate, în ziua de azi nu mai putem cumpăra acest produs în forma de atunci, dar îl putem admira la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

Astfel, păpușarele sau tiparele de caș reprezintă piese de mare valoare artistică și aflate în patrimoniul instituției de cultură.

"Tiparele de caș rotunde sau cele dreptunghiulare, numite și păpușare, după forma lor care seamănă cu o păpușă, se numără printre cele mai frumoase obiecte din lemn decorate cu crestături. Piese de veche tradiție care fac parte din inventarul pastoral, tiparele de caș sunt un fel de ștanțe din lemn de paltin (uneori chiar și din fag sau carpen), cu ajutorul cărora se imprimă, pe calupurile de caș sau de unt, forme și motive decorative de o mare frumusețe. Ele sunt proprii zonelor cu tradiție pastorală, precum Bran, Valea Bistriței, Valea Prahovei, Covasna. Totuși, tiparele din Țara Vrancei sunt cele mai cunoscute și mai apreciate pentru valoarea lor artistică", a explicat directorul muzeului, Maria Magiru.

Aceasta a precizat că, după forma lor, tiparele de caș se împart în două categorii: dreptunghiulare, cu formă de păpușă, realizate din două plăci acoperite cu motive decorative crestate în lemn, care se suprapun una peste alta, și rotunde, cu o singură față înconjurată de o ramă subțire. Motivele decorative frecvent întâlnite pe păpușare sunt: rozeta, rombul, motivele fitomorfe sau simbolurile astrale.

★ ★ ★

Muzeul de Artă Populară Constanța deține, la ora actuală, o bogată colecție de tipare de caș, multe dintre ele fiind realizate de vestitul meșter Pavel Caba din Nereju, Vrancea.

De asemenea, un tipar de caș din Vrancea foarte vechi se află prezent și în expoziția permanentă a muzeului, alături de alte obiecte din lemn din inventarul pastoral, dar nu numai. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3573 secunde