Agresivitatea la copii, între mușcături și fuga de acasă

313
Când este mic, țipă, plânge și mușcă. După câțiva ani, se bate cu colegii la școală, iar în adolescență "colectează absențe", are un limbaj vulgar și este dependent de țigări, droguri sau jocuri de noroc. La fiecare vârstă, agresivitatea se manifestă diferit, dar se tratează la fel, adică cu ajutor specializat.

Comportamentul agresiv își pune baza la vârste foarte mici și prinde contur, luând forme din ce în ce mai grave, la vârsta școlară și în adolescență, a explicat pentru "Cuget Liber" psihologul Elena Ranga. "Agresivitatea poate să apară ca manifestare izolată sau ca tulburare stabilă, caz în care intervenția este dificilă și de lungă durată, necesitând implicarea întregii familii", a adăugat specialistul.

Agresivitatea, la cele mai mici vârste

"La copiii mici, comportamentul agresiv se manifestă prin țipete, plâns foarte dificil de consolat, lovituri intenționate, mușcături, încăpățânare evidentă, doar pentru a fi împotriva oricui i se adresează cu o cerință. La vârsta școlară copilul agresiv poate să se bată, să înjure, să ridiculizeze, să sfideze învățătorul sau profesorii, să încalce regulile, să distrugă obiecte sau să aibă atitudini de auto-agresiune de genul este tot timpul bătut, înjurat, se lovește, se mușcă sau își roade unghiile", a descris psihologul Elena Ranga manifestările agresivității la copii.

Acest comportament poate fi indiciul unei probleme în mediul social. "Copiii găsesc uneori că singura modalitate de a face față unor tensiuni din mediul familial sau școlar prin comportamentul agresiv sau opozant față de oricine reprezintă autoritate. În acest caz, comportamentele agresive pot reprezenta o formă inadecvată de stabilire a relației cu o persoană sau pot fi o modalitate de a atrage atenția. Uneori, comportamentele agresive pot fi doar o provocare. Alteori însă, agresivitatea poate reprezenta neajutorarea sau poate servi la impunerea propriilor interese. În unele cazuri, copiii folosesc agresivitatea pentru a câștiga o identitate proprie, o conștiință de sine, care nu le este întărită în alte medii", a mai afirmat psihologul.

Minciuni și vicii, în adolescență

Dacă frecvența cea mai ridicată a comportamentelor agresive este la vârsta preșcolară și școlară mică, cele mai grave forme apar în adolescență și la adultul tânăr.

"La vârsta adolescenței comportamentul agresiv se manifestă prin absenteism, ținută, limbaj vulgar, furt, minciună, fuga de la domiciliu, dependența de vicii: alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc, sfidarea regulilor și a legii.

În perioada adultului tânăr apar formele cele mai grave și dificil de tratat cum ar fi devianțe de tip sexual, dependențe de vicii, infracționalitatea, violența domestică, abuzurile fizice asupra animalelor sau copiilor, etc", a adăugat specialistul.

Terapie și ajutor din partea familiei

Metoda de intervenție depinde de tipul agresiunii și cauzele apariției acesteia.

"Este un proces de durată care presupune, în cazul copiilor, terapie comportamentală, dar și consilierea părinților pe tot parcursul terapeutic, iar în cazul adulților implicarea întregii familii, pentru susținerea, reglarea și recuperarea relațiilor existente între membrii acesteia. Fără un ajutor specializat, în marea majoritate a cazurilor lucrurile se agravează, situația fiind foarte greu de acceptat și gestionat pentru toți cei implicați.

Din această cauză, multe familii se separă, producându-se adevărate traume. Este necesară o intervenție de specialitate și implicare din partea familiei. Important este că manifestarea agresivă se poate regla, dând astfel șansa la o viață mai bună celor care momentan sunt acaparați de ea", a subliniat Elena Ranga.

Pentru mai multe detalii și sfaturi, cei interesați pot apela numărul de telefon 0723.580.669.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Stire din Diverse : Ce alimente  sunt benefice  pentru bebe
Sâmbătă, 06 Aprilie 2013
Stire din Sănătate : Cum se curăță corect ochii bebelușului
Pagina a fost generata in 0.4275 secunde