Adevărul despre Moș Crăciun, ținut… la secret de părinți?

Vineri, 19 Decembrie 2014, 18:46
227
Nu încape îndoială, în cazul copiilor, magia despre Moș Crăciun merită întreținută cât mai mult timp posibil. Însă, părinții nu trebuie să uite că tot va veni ziua când copilul va începe să se îndoiască de existența lui.
Psihologii sunt de părere că unii părinți provoacă fără rost această etapă, și numai de teama posibilității ca alți copii, de aceeași vârstă, să râdă de ai lor că nu sunt suficient de informați pe această temă. Indiferent de felul cum procedează părinții, potrivit Ghidul.părinților.ro, vârsta medie până la care majoritatea copiilor cred în magia Crăciunului este undeva în jurul a 7 – 9 ani. Este adevărat, mulți părinți care mizează pe precocitatea pruncilor se decid pe nepusă masă și fără să le dezvăluie această minciună frumoasă despre Moș Crăciun. Psihologii trag însă un semnal de alarmă: Dacă un copil nu este pregătit pentru o asemenea veste, experiența poate fi neplăcută și cu siguranță nu o va uita. 


Vârsta îndoielilor
Copilul se hrănește cu ceea ce vede, aude și înțelege, pe măsura vârstei pe care o are. Însă, pe măsură ce crește, el nu mai primește pe nemestecate informațiile, ci încearcă să-și facă propria idee despre ele. Așa că, la această vârstă, ar fi bine ca părinții să nu le… vândă inepții și tot felul de explicații nerealiste, cum sunt, de exemplu, cele legate de Moș Crăciun, oricât de plăcută ar fi magia acestuia și, probabil, dorința copilului de a mai crede, măcar un pic, în această frumoasă poveste. Cu alte cuvinte, atunci când micuțul vă întreabă dacă Moș Crăciun există cu adevărat, în acel moment, dacă ajungeți la concluzia că este pregătit să audă adevărul, îl întrebați pur și simplu ce crede el? Dacă auziți că Moș Crăciun există în viziunea lui, ideal ar fi să-l încurajați și să-i spuneți că, deși mai sunt oameni care nu cred, important este ce credem noi și că o să-l așteptăm la fel și anul acesta pe Moșul. Dacă, în schimb, vă spune că nu-i adevărat, pare pregătit să audă adevărul. Iar dumneavoastră, ca părinți, va trebui să valorificați acel moment și să-i confirmați, cu tact și diplomație, ceea ce el gândește. 


Pagina a fost generata in 1.4724 secunde