De mâine

30 de zile de post și rugăciune pentru musulmanii din întreaga lume

1507
30 de zile de post și rugăciune pentru musulmanii din întreaga lume - 67eed99b828e1b94f5b53bce9e400a17.jpg
Musulmanii din întreaga lume intră, începând de mâine, în Luna Ramazan (Ramadan). Este a noua lună din calendarul islamic și cea mai importantă pentru credincioșii musulmani. În această perioadă musulmanii postesc de la răsăritul până la apusul soarelui, postul Ramazanului fiind pentru orice credincios un act de pietate și recunoștință față de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul.
În luna Ramazan se spune că s-a coborât Cartea Sfântă, Coranul, iar acest eveniment a avut loc în Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi). Tradiția spune că în această noapte toate dorințele sunt îndeplinite.
Tot potrivit tradiției se spune că în această perioadă porțile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise. Pe parcursul celor 30 de zile se obișnuiește ca acei credincioși musulmani care au posibilități materiale să împartă bunuri către cei mai săraci membrii ai comunității. Postul Ramazanului are și scopul de a-i întări pe musulmani în fața greutăților, dar și de a-i apropia de învățăturile Cărții Sfinte. Specific Postului Ramazanului este iftar-ul, care reprezintă masa de seară care se servește zilnic, după apusul soarelui, în perioada de post. Pe lângă postul de peste zi care constă în interdicția de a mânca, a bea sau a întreține relații intime, rugăciunea din timpul nopții este un alt element care ține de această perioadă a anului islamic. Nu sunt obligați să postească bătrânii, femeile lăuze, bolnavii incurabili și copiii.
În Luna Ramazan, în fiecare noapte moscheile de pretutindeni sunt deschise, iar credincioșii musulmani se roagă în fiecare noapte la Allah prin rugăciunea numită "teravih".
Luna Ramazan se va încheia pe data de 20 septembrie, când vor începe cele trei zile de Ramazan Bayram, timp în care credincioșii musulmani vor merge în vizite la neamuri și prieteni, vor petrece și vor servi, printre altele, tradiționalele baclavale.
Luna care începe mâine pentru credincioșii musulmani este întâmpinată cu urarea "Ramazan Ayi Hayrli ve Mübarek Olsun!", urare adresată, prin intermediul unui comunicat de presă, și de Muftiul cultului musulman din România, Muurat Iusuf.

Ramazanul la musulmanii din SUA și la cei din România
Cu ocazia intrării în această lună sfântă, la Constanța va avea loc astăzi o videoconferință cu tema "Semnificația Lunii Ramadan - o paralelă între pregătirile pentru Ramadan la musulmanii din SUA și la cei din România". Videocon-ferința este organizată de Centrul Cultural American - București, American Corner Constanța, Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România și Uniunea Democrată Turcă din România.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Biroul de presă al Ambasadei SUA la București, videoconferința va fi susținută de Hind Makki, cadru didactic asociat al American Muslim Civic Leadership Institute, specialist în subiecte legate de dialogul interreligios și de dezvoltarea de aptitudini de lideri la tineri, de Julie O’Reagan, atașat cultural al Ambasadei SUA la București și de șeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf. Prelegerea invitatei va fi urmată de întrebări din partea participanților și discuții pe marginea temei propuse. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 16.00, în Campusul Universitar "Ovidius", Sala American Corner (etajul 2).
La seminar sunt așteptați tineri ai comunității musulmane din România, dar și persoane de alte confesiuni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 20 August 2009
Stire din Diverse : Timp liber
Joi, 20 August 2009
Stire din Diverse : blitz
Pagina a fost generata in 1.831 secunde