Ziua Regalității, sărbătorită printr-un spectacol - manifest la Constanța

559
Ziua Regalității, sărbătorită printr-un spectacol - manifest la Constanța - ziuaregalitatii-1557160923.jpg

Articole de la același autor

Data de 10 mai marchează trei momente extrem de importante din istoria țării noastre: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării. În plus, de câțiva ani, ziua de 10 mai este și zi de sărbătoare națională, fiind declarată printr-o decizie a Camerei Deputaților drept Ziua Regalității. De ce? Pentru că această zi a fost ziua națională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniștilor la putere. Între timp, pe vremea regimului comunist, sărbătoarea de 10 mai a fost ștearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independență se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. În prezent, 10 mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală. 


Tocmai de aceea, Teatrul de Stat Constanța a programat pentru vineri, 10 mai, spectacolul "Inima reginei Maria", un spectacol-manifest, care dă multora prilejul să afle cum s-a ajuns până la miraculoasa Mare Unire din 1918, în condițiile în care toate circumstanțele păreau defavorabile țării noastre. 


"Ceea ce scenaristul Radu Aldulescu și regizoarea Alina Hiristea subliniază în prima parte a spectacolului este protecția divină pe care România a avut-o, minunea Dumnezeiască ce poate fi explicată, este adevărat, printr-o înlănțuire logică de fapte precise, dar pe care orice român ce știe puțină istorie o resimte ca miraculoasă. Vraja acestei prime părți este ruptă de apariția bolșevicilor, care instaurează teroarea și fac din România o pușcărie. Bolșevismul, comunismul, ceaușismul, universul concentraționar, Revoluția, iliescismul, mineriadele, consumerismul se perindă pe scenă, iar pe fundal rămâne imaginea Reginei Maria care, de dincolo de moarte, pare că veghează poporul român și îl îndeamnă să-și păstreze ființa și să-și onoreze martirii", au declarat reprezentanții instituției de cultură. 


Consultant artistic onorific al acestui spectacol este maestrul Emil Boroghină, iar asistent de regie este Laurențiu Tudor. Decorurile au fost concepute de Cosmin Hiristea, costumele, de Maria Raluca Negoescu, iar muzica este semnată de Andreea Vâță - Dienes și Marius Roje. Mișcarea scenică a fost coordonată de Ibi Cristea, iar proiecțiile video au fost create de Iulia Pană. 


Din distribuție fac parte: Dana Dumitrescu, Remus Archip, Nina Udrescu, Cristina Oprean, Mirela Pană, Georgiana Mazilescu, Marian Adochiței, Liviu Manolache, Cosmin Mihale, Laura Iordan Adrian, Liliana Cazan, Alina Manțu, Florentin Roman, Adrian Dumitrescu și studenți de la Facultatea de Arte a Universității "Ovidius" din Constanța. Aceștia sunt: Maria Denisa Iova, Cornelia Andreea Pandele, Gabriela Dumitrache, Denisa Todireanu, Loredana Adăscăliței, Alexandra Banu, Mircea Siromașenco, Edoard Petre. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 14 Aprilie 2019
Stire din Cultură-Educație : Spectacol anulat la Casa de Cultură
Pagina a fost generata in 0.5106 secunde