Zilele Culturii Armâne, la Constanța. "Limba și cultura armână se află în pericol!"

1735
3
Zilele Culturii Armâne, la Constanța.

Articole de la același autor

În perioada 8 - 10 septembrie, Comunitatea Armână din România va organiza, la Constanța, cea de a XII-a ediție a evenimentului "Zilele Culturii Armâne", ce va reuni reprezentanți de seamă ai comunității, din țară și străinătate. 


Activitățile incluse în program își propun să contribuie la o mai bună vizibilitate a valorilor și tradițiilor specifice acestei etnii, promovarea dialogului intercultural și deschiderea spre celelalte culturi. 


Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 septembrie, la ora 17.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie ("Sala pictată"), urmată de vernisajul expoziției "Călător în  timp și spațiu". O altă parte a activităților se va desfășura la Teatrul Fantasio. 


Ediția din acest an este organizată în parteneriat cu Societatea Culturală Aromână din București și va avea ca oaspeți de onoare reprezentanți ai Asociației Armânilor din Veria (Grecia), care, în seara zilei de 9 septembrie, vor prezenta la Teatrul Fantasio un program cultural de excepție. 


"Dorim ca patrimoniul nostru cultural, aflat în pericol de dispariție, să poată fi salvat și dezvoltat, pentru a transmite generațiilor viitoare valorile armânești. Înțelegem astfel să ne bucurăm de șansa oferită astăzi în Europa tuturor culturilor, mai mari sau mai mici. Limba și cultura armână se află în pericol, procesul de asimilare a armânilor fiind foarte accelerat în toate țările în care trăiesc. Pentru a ne păstra și conserva limba, tradițiile și cultura, considerăm că este absolut necesar să fie puse în aplicare prevederile Recomandării 1333 / 1997, a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de la a cărei adoptare se împlinesc 20 de ani", au declarat organizatorii evenimentului. 


Comentează știrea

Stere
6 septembrie 2017
Propagandă

Poate ne spun culturiștii "armâni" de la așa-zisa "Comunitate Armână" de când au impresia că sunt "etnie", și de când dialectul aromân e "limbă". Iar ziarul Cuget Liber poate ne spune dacă toate comunicatele emise de niște analfabeți funcțional de la ONG-ul care promovează niște falsuri istorice crase vor fi preluate necritic, la normă, și vârâte pe gâtul cititorului de bună-credință, spre continuă dezinformare.

Cristian
8 septembrie 2017
Armanamea în periclu

Dintotdeauna aromânii s-au simțit altceva și românii au simțit la fel, de asta le,-au spus mechedonii și în alte feluri, pentru că îi percepeau ca pe ceva diferit. Probabil înrudit dar diferit.Dacă limba aromână nu se trage din română cum este dialect? Cum ai putea să-i spui unui aromân din balcani care poate nici nu a auzit de România în satul lui izolat că el este român?

Stere
9 septembrie 2017
Pericolul e prostia voastră

Lasă propagandă! 1. Nu știm ce s-au simțit "dintotdeaun" aromânii, dar știm că atunci când s-a pus problema identitară, ELITELE au "simțit" românește cvasi-total. Iar elitele "române" au "simțit" la fel. TOATE problemele fundamentale ale omenirii au fost rezolvate de elite, nu de țal Halciu de la Caugagia. 2. Aromâna este dialect nu al daco-românei, ci al limbii române care are 4 dialecte: dacoromân, aromân, meglenoromân, istroromân. 3. Și un moldovean este "diferit" de un oltean sau transilvănean, dar asta nu înseamnă că sunt altceva decât români. 4. Bineînțeles că nu poți să-i spui unui aromân din Balcani să se simtă român, dar CE este acel individ este o chestiune de știință, nu de opțiune personală. Iar opțiunea e, în mare, și o chestie de educație. Și în satele Vaslui 90% nu știu câte zile are săptămână sau care e originea românilor, dar asta nu-i face mai puțin români. PUENȚI MÂNA PE CARTE, VORBIȚI DIALECTUL, CĂSĂTORIȚI-VĂ ÎNTRE VOI; FACEȚI COPII, ȘI LĂSAȚI GÂNDUL LA CIOLAN!

Răspuns la: Armanamea în periclu
Adăugat de : Cristian, 8 septembrie 2017
Dintotdeauna aromânii s-au simțit altceva și românii au simțit la fel, de asta le,-au spus mechedonii și în alte feluri, pentru că îi...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4933 secunde