Admitere în stil "spartan", la Universitatea "Ovidius"

Zile de foc pentru candidații de la Medicină și Farmacie

530
Zile de foc pentru candidații de la Medicină și Farmacie - admiteresursamedium-1595522992.jpg

Articole de la același autor

Pandemia de coronavirus a schimbat regulile în ceea ce privește admiterea la facultate anul acesta, generând o schimbare radicală în ceea ce privește modul de organizare a examenelor. Mai mult decât atât, a impus condiții stricte vizavi de măsurile de prevenție împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Pentru a limita la maxim contactul direct cu viitorii studenți, conducerea Universității "Ovidius" din Constanța a decis ca singurele examene față în față ale absolvenților de liceu să fie cele de la Medicină și Farmacie. Altfel spus, în timp ce unii tineri au aflat deja la ce facultatea au intrat, pentru alții, emoțiile de-abia încep.

Peste doar două zile, un număr de 1.344 candidați interesați de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie vor intra în febra examenelor. Aceștia vor susține, în perioada 26-29 iulie, în cele patru spații special alocate acestui examen, probele de concurs, valabile și în anii anteriori. Este vorba despre cele trei campusuri ale universității, cărora li se adaugă Baza Nautică a Universității Maritime din Constanța, la care s-a apelat pentru ca tinerii să fie distribuiți cât mai puțini în săli. În aceste spații, ei vor avea de soluționat testele grilă ce le vor fi puse la dispoziție.

În ceea ce privește probele scrise, acestea vor conține întrebări din Biologie, care au o pondere de 75%, iar cele din Chimie organică sau Fizică, la alegerea candidatului, au o pondere de 25%. Numărul întrebărilor este de 100.

Potrivit reprezentanților UOC, din perspectiva numărului candidaților înscriși în cursa pentru admiterea la Medicină, asistăm, anul acesta, la o creștere a numărului de concurenți față de anul precedent, fapt ce demonstrează un interes mai mare al absolvenților de liceu față de profesia de medic.



Examenele se susțin pe patru zile


Referitor la admiterea din acest an de la Medicină, rectorul instituției de învățământ, conf. univ. dr. Dan Iliescu, ne-a declarat că, în mod cert, sunt mai mulți candidați, dar, deocamdată, vorbim despre niște cifre de candidați înscriși, și nu înmatriculați.

"După ce vom avea și aceste cifre, vom vedea și distribuția și putem trage concluziile. Eu mă gândesc că avem un număr mare de candidați și m-aș bucura ca aceștia să fie din toată țara. La concurs, mergem pe patru locații, pentru că, indiferent cât de mari ar fi amfiteatrele, nu pot intra în ele mai mult de 20 de persoane într-o sală. Pentru ca totul să se desfășoare în condiții optime, în toate sălile se face dezinfecție, iar triajul epidemiologic al candidaților se va realiza numai cu medici. De asemenea, va exista un filtru la accesul în săli.

Ca urmare, admiterea se va face cu respectarea tuturor regulilor de distanțare impuse prin lege. În plus, suntem pregătiți și cu măști, pentru cei care le vor uita acasă, cu apă minerală, sigilată, cu pixuri. Pe scurt, în sălile de examen nu se va intra decât cu buletinul și legitimația de concurs, care, anul acesta, este și în format electronic.

Examenele sunt împărțite pe patru zile. Duminică, 26 iulie, se va susține examenul pentru cei care au optat pentru Medicină, luni, 27 iulie, Farmacie, marți, 28 iulie, Medicină Dentară și miercuri, 29 iulie, Asistenții medicali, Balneofiziokinetoterapie și Tehnică Dentară.

Deci, sunt patru zile de foc și ne rugăm să avem parte de zile bune, pentru că nu avem voie să dăm drumul la aer condiționat. Sunt condiții spartane, dar, deocamdată, aceasta este situația", a declarat, pentru "Cuget Liber", rectorul Dan Iliescu.

Concurență mare la Medicină Dentară

În ceea ce privește repartizarea cifrei de școlarizare pe facultăți și a numărului de candidați, lucrurile stau în felul următor. Pentru admiterea în anul universitar 2020-2021 pentru Facultatea de Medicină, pe cele 470 de locuri scoase la concurs, din care 125 în limba engleză, s-au înscris 712 de candidați. Cea mai căutată specializare este, așa cum era de așteptat, Medicina, unde, pe 225 de locuri s-au înscris 526 candidați, urmată de specializarea Asistență medicală generală, unde sunt 111 pe 30 locuri. Mai puțin căutată este specializarea Balneofiziokinetoterapie și recuperare, cu numai 75 candidați pe 90 de locuri.

Pentru Facultatea de Medicină Dentară, sunt, în schimb, 489 candidați pe 100 de locuri, iar la Facultatea de Farmacie, sunt scoase la concurs 150 locuri, dar s-au înscris numai 143 tineri. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.507 secunde