Zi importantă pentru cântăreața de muzică populară Maria Ciobanu

395
Zi importantă pentru cântăreața de muzică populară Maria Ciobanu - mariaciobanu2-1504432885.jpg

Articole de la același autor

Cântăreața Maria Ciobanu s-a născut 3 septembrie 1937, în satul Hătăroaia din comuna Roșiile, județul Vâlcea. A început să cânte de mic copil, la îndemnul tatălui său. Artista a învățat să cânte de la lăutarii renumiți din zona unde a crescut, de unde a adunat doine, balade și cântece populare. La început era invitată să cânte la evenimentele din sat, la horele locale.


Apoi a început să cânte la restaurantul tatălui său, vocea ei fiind admirată de toată lumea. A participat la multe concursuri județene pe care le-a câștigat, până în momentul în care a concurat, în 1961, pentru un loc liber la Orchestra Barbu Lăutarul, dar nu a câștigat. Un an mai târziu, la concursul de la Ansamblul Ciocârlia, Maria Lătărețu spunea comisiei care asculta concurenții, referindu-se la Maria Ciobanu: ''Fata aceasta îmi va lua mie locul, nu veți mai găsi pe altcineva mai bun ca ea!''. Dintre cei 400 de concurenți, au reușit să ia concursul Irina Loghin și Maria Ciobanu.


Astfel, în aprilie 1962, Maria Ciobanu a fost primită în Ansamblul Ciocârlia din București, unde și-a desăvârșit calitățile vocale și interpretative. A făcut apoi parte din Ansamblul "Doina Ilfovului" și a colaborat cu alte numeroase ansambluri de cântece și dansuri populare din Capitală și din țară.


Maria Ciobanu a cântat și în fostele state Iugoslavia, Cehoslovacia, URSS, dar și în SUA, Israel, Austria, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Malta, etc., precizează site-ul bestmusic.ro. 


Dintre numeroasele melodii populare care fac parte din repertoriul artistei amintim: ''Șarpe, șarpe de dudău", "Azi noapte când m-am culcat", "Mult mi-i drag mie Mărin", "Ia-mă dor și du-mă, du-mă!", hăulitele "A naibii e iubitu", "Spune-mi neică, mergi, nu mergi?", "Hăulesc gorjencele", "Lie, ciocârlie" și multe altele. După ce a interpretat în stil propriu melodia ''Lie, ciocârlie'', în 1973, Maria Ciobanu a fost numită ''Ciocârlia cântecului popular românesc''.


''Îmi plăcea mult cântecul original, dar simțeam în inimă și în glas un fel de impuls, o nevoie de a spune și altceva și altfel despre ciocârlie. Mă jucam cu bucurie pe cântecul vechi, urcam din el, reveneam la el. Așa s-a născut 'Lie, ciocârlie''', declara Maria Ciobanu într-un interviu publicat la 23 iulie 1977, precizează pagina de Facebook a artistei.


În 1977, Maria Ciobanu a fost laureată a concursului pe țară al soliștilor profesioniști de muzică populară, cucerind primul loc. Un membru din juriul acestui concurs a declarat: ''Nu e glas, e forță a naturii, e un miracol. I-ați ascultat trilurile 'Ciocârliei'? Sunt neomenești, sunt chiar de pasăre a cerului!''. La a doua ediției a acestui concurs, desfășurată în 1979, Maria Ciobanu a cucerit tot primul loc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2586 secunde