Weekend-ul poeziei. Citiţi-l pe George Topârceanu!

268
Weekend-ul poeziei. Citiţi-l pe George Topârceanu! - toparceanu-1616177414.jpg

Articole de la același autor

Specialiştii Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” vă îndeamnă să dedicaţi weekend-ul poeziei şi să îl citiţi pe George Topârceanu, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naşterea sa. În plus, aceştia vă propun să vă delectați și să vă amuzați cu o interpretare inedită a versurilor poetului.

George Topârceanu a fost un poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. El s-a născut în București, la data de 20 martie 1886 şi a început școala primară la București, între anii 1893 - 1895 și o continuă pe valea Topologului, la Șuici, județul Argeș, unde părinții se stabilesc o vreme. A revenit la București și s-a înscris la liceul „Matei Basarab”, până în clasa a IV-a, apoi la „Sf. Sava”. După absolvire, a intrat funcționar la Casa Bisericii, apoi, ca profesor suplinitor, cu pauze de șomaj și de viață boemă. În paralel, s-a înscris la Facultatea de Drept (1906), pe care a abandonat-o pentru cea de Litere, fără a termina studiile.

Prima încercare literară datează din timpul școlii primare și a fost primită cu răceală. Topârceanu a debutat încă din liceu, la 19 ani, publicând primele încercări, sub pseudonimul „G. Top”. Mai târziu, în anul 1909, a publicat în „Viața românească”, parodia „Răspunsul micilor funcționari”, ca o replică la „Caleidoscopul” (1908) lui A. Mirea prin care se face remarcat în lumea literară, de către Garabet Ibrăileanu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1927 secunde